Ваня Манова е регионален мениджър за Mastercard за България, Северна

...
Ваня Манова е регионален мениджър за Mastercard за България, Северна
Коментари Харесай

Ваня Манова: Осъзнаваме отговорната си роля за създаване на по-устойчива и приобщаваща дигитална икономика

Ваня Манова е районен управител за Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. Тя ще бъде един от участниците в събитието Fintech Summit, проведено от " Капитал ". Какво е " стабилно финансиране " и по какъв начин финтех фирмите способстват за построяването на " устойчива финансова система "?
В пост-COVID-19 свят зелените и устойчиви финанси към този момент са " мейнстрийм ". В ръцете на финтех промишлеността е съсредоточена огромна мощ за смяна на цялата система - от една страна, тя разполага с софтуерна инфраструктура и всекидневно компании по целия свят раждат нова и по-добра технология за икономисване на разхищаване на запаси. От друга, бързината в нашия отрасъл - на прага на климатична злополука, е от най-важните ни оръжия. Всъщност, с цел да промениш потребителското държание на огромен брой хора, е значимо да им дадеш по-удобно, несъмнено и бързо решение. Затова финтех фирмите, създавайки такива решения, имат опцията да трансформират потребителското държание, а това е от най-ключово значение за смяна на климатичната картина.

Основните характерности на финтех промишлеността постоянно са били иновативност и резистентност, а ролята им във формулирането на политики, ориентирани към преход към свят с ниски въглеродни излъчвания, е с право приета от регулаторите на европейско и международно равнище. С не по-малка значимост е и към този момент ежедневната процедура за всяка инвестиция - от банково кредитиране до ангел-инвестициите, да се взимат поради опциите и рисковете по отношение на уговорките на проекта/стартъпа/бизнеса за битка с климатичните промени и нездравословните излъчвания.
Как технологиите и нововъведенията оказват помощ в битката с климатичните промени и екологичните последствия от тях?
- Някои от основните крачки в посока зелено и стабилно финансиране са: финансовото включване на до момента непредставени в стопанската система групи, потреблението на технологии като изкуствен интелект и цифрова еднаквост, бързият разбор на данни и безконтактни, инстантни преводи. Такива технологии икономисват извънредно доста запас и време, образоват обществото и основават резистентност в посока кръгова стопанска система. Добрата вест е, че обичайните банки с техните големи мрежи от консуматори следват тези трендове и също стремително са се насочили към имплементиране на същите технологии, с цел да бъдат конкурентни и с това да понижат и отпечатъка си върху природата. Има едно цяло потомство, което го изисква и влага в устойчиви, природосъобразни активи, а тази наклонност ще продължи да се ускорява.
Реклама Каква е ролята на софтуерни компании като Mastercard в прехода към зелена стопанска система и по какъв начин могат да оказват помощ те на представителите на други браншове да реализират ESG задачите си?- Mastercard е мултирелсова софтуерна компания, която седи в средата на система с доста участници. Това, което получават от нас финтех фирмите, обичайните банки, физическите и онлайн търговците, крайните консуматори, е технология и инфраструктура - цифрова, сигурна, свързваща целия свят с няколко клика. Ето за какво ние осъзнаваме виновната си роля, поели сме формален ангажимент за основаване на по-устойчива и приобщаваща цифрова стопанска система и даваме заричане да достигнем нулеви чисти излъчвания до 2050 година Насърчаваме всичките си сътрудници да вървят бързо и самоуверено в посока стабилно развиване. От една страна, осведомяваме и сигнализираме - опитваме се да оказваме помощ на обичайните банки в оформянето на техните дългогодишни ESG тактики и да развиваме с тях нови решения, които да оказват помощ за намаляването на излъчванията. Също с тях сътворяваме доста нови артикули, които да бъдат и вдъхновяващи послания към потребителите, с цел да повярваме, че здравето на планетата действително зависи от всеки от нас. От друга, посветили сме се на планове, които се борят против другите климатични опасности като дефорестацията, нарушаването на биоразнообразието, замърсяването на водите.

Как се трансформират потребителските настройки към марките в подтекста на засилващия се тренд за резистентен и " зелен " бизнес?
- Както споделих, към този момент има едно цяло потомство, което изисква тази смяна. Този път не е тренд, а потребност от незабавна реакция. Поколението Z, а и децата ни, които идват след него, желае почтена финансова система, изисква финансово включване на всички, възприема новите технологии на момента и търси смисъл както в вложенията си, по този начин и в ежедневното си ползване. Те са толкоз фокусирани върху задачата за запазване на природата, че са подготвени да заплащат повече за артикули, които имат същите полезности - персонални, обществени и екологични. В същото време удобството и бързината, които им дават технологиите, въздействат върху тяхното решение към какъв вид бизнес да се насочат - да вземем за пример да изберат обичайната и напълно цифрова банка. И към този момент огромна част от тях вършат втория избор. Това е потомство, което знае, че прави statement посредством потреблението си и го прави отговорно.
Доколко значимо е така наречен потребителско прекарване (UX) за ангажирането на потребителите със " зелени дела " и какви решения създава Mastercard в тази посока?- Толкова напреднали сме в климатичната рецесия, че са нужни доста бързи и огромни дейности, с цел да се оправим. Всяка компания би трябвало да направи избор да бъде не част от казуса, а част от решението. Реклама
Mastercard интегрира решенията за справяне с климатичните промени в самото ползване и артикули - просто влагаме в такива, които ще имат огромно позитивно въздействие. През 2021 нашите 4 милиона български картодържатели се включиха в световната самодейност Priceless Planet, с която страната ни ще способства за засаждане на 20 000 дървета в най-пострадалите от дефорестация региони в света единствено посредством преводите си - нашият дял в стоте милиона дървета, които ще бъдат засадени от Mastercard в световен мащаб. Също по този начин създадохме няколко дарителски карти - едната в поддръжка на WWF и тяхната идея за избавяне на българските мечки. iCard и Mastercard подаряват таксата за обслужването й на организацията.

Друга идея, върху която се фокусираме дружно с Банка ДСК, е спасяването на хабитатите на изчезващи скотски типове. През 2022 година милионите картодържатели на банката в България ще имат опция да създадат една дребна независима крачка, която ще бъде умножена от всеки различен клиент, който я направи. " Докато тази карта изтече, доста застрашени типове могат да изчезнат " - това е посланието на картата Mastercard Wildlife Impact, а за всяка издадена Банка ДСК и Mastercard подаряват 1 $ на Conservation International, с цел да оказват помощ за опазването и възобновяване на местообитанията на над 2000 сериозно застрашени типове, включително - африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин. Тези пластики са от рециклирани материали, имат дарителска идея и ангажират всеки консуматор в дейностите против климатичните промени - бъдещето на продуктите в нашия бизнес.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Финтех
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР