Външнополитическата стратегия не е абстрактен документ. Тя трябва ясно да

...
Външнополитическата стратегия не е абстрактен документ. Тя трябва ясно да
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Изпращане на войски на НАТО в Украйна не стои на дневен ред

Външнополитическата тактика не е нереален документ. Тя би трябвало ясно да дефинира националния интерес. Дефинира средата за сигурност и задава насоката, в която да действаме в тази среда. Тя ще стане наложителна за всички държавни органи.


Това изясни в изявление за БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност, преди конференцията " Многополюсен свят и външнополитическа тактика: провокации и вероятности пред България ".

Досега не е имало концептуален документ, който да разказва средата на сигурност, положението на интернационалните връзки, както и нашите външнополитически полезности, цели и подходи, посочи той по отношение на външнополитическата тактика.

Живеем в многополюсен, нерешителен свят. Имаме рецесия на интернационалните институции и разпад на европейската архитектура за сигурност, означи Божилов.

По думите му, Балканите и Черноморския район са дефинирани като предпочитани. Българската просвета като фактор на външната политика и българските общности в чужбина също са залегнали в документа.

Нашата сигурност и защита са немислими отвън Европейски Съюз и НАТО, съобщи Йордан Божилов и моли за " по-видимо наличие " на българи в институциите на двата съюза.

Въпросът за изпращане в Украйна на войски – било на НАТО, било на обособени страни, не стои на дневен ред, разяснява Йордан Божилов в предаването " Преди всички ". Според него думите на френския президент са били възприети прекомерно непосредствено.

Вместо европейските страни да се чудят по какъв начин да основат обособена европейска войска, по-добре да укрепват трансатлантическите връзки със Съединени американски щати – това би било най-хубавата гаранция за сигурността в Европа, счита Йордан Божилов.

Външните граници на Европейски Съюз са най-натоварени и най-рискови от позиция на миграционните потоци. Укрепването на границата ни ще бъде още един мотив в интерес на участието на България и в сухопътния Шенген, акцентира Божилов по отношение на усилването на наличието на Фронтекс на българо-турската граница.

Божилов даде позитивна оценка на " самодейността да се преразгледа този Шенген, да се преразгледа Дъблинското съглашение, съгласно което към нас се насочат претенции за приемане на бежанци от други страни на Европейски Съюз ".

Той изрази мнение, че в случай че се одобри по-балансирано систематизиране на тежестта, това ще бъде единствено в полза на България:  " Дъблинският правилник не е в наш интерес, изрично. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР