Външните министри на България и Република Северна Македония - Николай

...
Външните министри на България и Република Северна Македония - Николай
Коментари Харесай

Милков: Християн Пендиков е пострадал заради идеите си. Османи: Силно осъждам нападението

Външните министри на България и Република Северна Македония - Николай Милков и Буяр Османи, посетиха във ВМА пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, съобщи Българска национална телевизия.

 

Младият мъж остава в тежко, само че устойчиво положение, откакто в четвъртък трима души го нападнаха пред ресторант в града.

" Казваме НЕ на възраждането на тези черни обичаи, които се свързват исторически с Македония - на палежи, стрелби, на принуждение над хора. Такива неща нямат място в Европа. България няма да отстъпи от отбраната на правата на нашата общественост, които са хора с достолепие. Има ескалация, Християн и сега продължава да получава закани по интернет ", съобщи българският външен министър.

По думите му лекарите би трябвало ще дадат информация за положението на Християн Пендиков.

" Християн Пендиков е потърпевш поради концепциите си. Един мъж с идея, който я пази. Ситуацията не би трябвало да продължава по този метод. България твърдо упорства да бъдат осъдени причинителите на това и други сходни действия със строгостта на закона, с цел да се завърши с атмосферата на безотговорност, която ражда ново и ново принуждение ", добави Николай Милков.

 

От своя страна македонският външен министър Буяр Османи осъди остро нападението над Християн Пендиков.

Република Северна Македония ще се погрижи да има нулева приемливост за насилието като отговор на който и да е проблем, а минимум на междуетническия живот, съобщи Османи.

Силно съдя нападението на моя съгражданин Християн в Охрид. Току-що имахме опция с моя сътрудник Николай Милков да го посетим и да беседваме с него, с неговото семейство и да му пожелаем бързо излекуване, сподели Османи.

Той сподели, че държавното управление на Република Северна Македония няма да разреши на никого да наскърбява българската общественост там и страната ще подсигурява това. По думите на външния министър на РСМ този цикъл на провокации и принуждение би трябвало да бъде пресечен, само че и от двете страни.

" Няма да позволим отказване на българската общественост в Република Северна Македония, както и няма да позволим отказване на македонския народ. Затова провокациите би трябвало да престанат и от двете страни. Българското държавно управление, както и македонското държавно управление се пробват да основат и наложат позитивен дневен ред и се опълчват на езика на омразата, разяснява Османи. Той сподели, че би трябвало да се сътвори нулева приемливост към политиците, които идват в Република Северна Македония и посред Скопие отхвърлят македонския народ.

" Този циничен кръг би трябвало да бъде пресечен ", уточни министърът на външните работи на РСМ. " Ние сме съдружници в НАТО, най-близки съседи, с добра връзка сред хората и няма да позволим да бъдем жертва на този метод на говорене ", съобщи Буяр Османи. От през днешния ден ще кажем " стоп " на провокациите, на насилието към който и да е поради неговата еднаквост и просвета, добави той.

В отговор на въпрос за причинителите на побоя над Християн Пендиков, министър Османи сподели, че те са разпознати, един от тях е задържан за период от 30 дни и ще бъде изправен пред органите на правораздаването. Другите причинители към момента се търсят, осведоми Османи.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР