Външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може

...
Външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може
Коментари Харесай

Петков: Външната политика е толкова силна, колкото издържа средното семейство

" Външната политика е толкоз мощна, колкото междинното българско семейство може да издържи ", разяснява министър председателят Кирил Петков по отношение на решението на България да откаже да одобри настояването на Русия да заплаща в рубли за естествения ѝ газ, което докара до прекъсване на доставките на " Газпром " в края на април.

" Спирането на газа за България бе политически инструмент и против Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че в случай че не се извършват едностранните им рекомендации, България няма да има газ и това държавно управление няма да издържи. Ето за какво беше значимо да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят ", съобщи Кирил Петков в четвъртък по време на срещата си с представителите на Американската комерсиална камара в България (АмЧам).

" Въпрос на воля и порив е постигането на диверсификацията ", съобщи още министър-председателят. Според него българските газови връзки може да послужат за износ в посока Украйна, а диалозите по време на визитата му в Киев за импорт на електрическа енергия оттова и евентуалните покупко-продажби с Гърция за подмяна на ток с газ демонстрират редовно районно мислене.

" Трябва да мислим за обща логистична тактика, развиването на коридорите Север-Юг са по-важни за обезпечаване на достъп до терминали за полутечен газ. Пътищата от Александруполис до Констанца, влаковата връзка със Скопие са значими за стабилността на района ", уточни Петков.

По думите му колаборацията със САС в региона на зелената промяна, новите адрени мощности в страната и в плана за създаване на парк от акумулатори за предпазване на електрическа енергия по преносната мрежа са значими.

" Има огромна опция България да стане портал за американския бизнес в Европа ", сподели още Петков.

Подобни изказвания, само че за вход на китайския бизнес, имаше и предшественикът му Бойко Борисов.

" През годините доста хора са ми казвали: България към този момент има 10 % налог, на 3 часа път със аероплан е от всички огромни европейски градове. Защо, по дяволите, не употребявате това (за бизнес)? Трябват тактики, всички тактики стават с координатори, които имат взаимно доверие и ползи ", уточни Кирил Петков.

Той разяснява още, че войната на Русия в Украйна е посочила, че антикоруцията е и ограничението на непознатите въздействия в страната, в тази ситуация на Русия. " Нашата огромна задача е да продължим борбата с корупцията. Единственият метод е да съумяваме дружно. Ако не си подаваме ръка, може да бъдем отцепени на равнище Европейски Съюз, НАТО и САЩ-България ", съобщи той. Според него има хора, които са подготвени да предадат националния ни интерес.

В срещата с представителите на АмЧам се включи и Карън Донфрийд, асистент държавен секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия.

Донфрийд също акцентира, че " дружно сме по-силни " и уточни, че вложенията в газ и в климатичния преход са оръжие против съветската експанзия.

Протягаме ръка на България в миг, в който Русия затръшна вратите си пред нея, съобщи още тя във връзка обезпечените различни газови доставки от Съединени американски щати за България.

Тя посочи значимостта на координацията с европейските сътрудници за подсилване на демокрацията и върховенството на правото в Европа и Евразия. " Трябва да отхвърлим антидемократичните трендове и да покажем, че демокрациите могат да работят за хората. Заедно можем и би трябвало да се борим против авторитаризма, корупцията, дезинформацията, които способстват за срутва на демокрацията ", съобщи Донфрийд.

Според нея за построяването и развиването на трансатлантическата стопанска система би трябвало да се работи с поощряване на дълбоки търговски връзки, директни задгранични вложения и енергийно съдействие.

" Нека да подсигуряваме, че в бъдеще никой от нашите сътрудници няма да бъде подложен на енергийно изнудване, каквото видяхме през тази година ", сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР