Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова Чифтоядците (българското

...
Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова Чифтоядците (българското
Коментари Харесай

Чешкият феномен, сравним с Хари Потър

Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова " Чифтоядците " (българското издание е на " Изида ", преводът - на Красимир Проданов) завоюва към този момент хиляди детски сърца из цяла Европа. Хихльо, основното настоящо лице в това премеждие, се снабди със славата на супергерой.

Чифтоядците са странни и загадъчни създания, чието битие постоянно сме подозирали, въпреки и без доказателства. Основната им храна са... нашите чорапи. Но имат един значим принцип: постоянно изяждат единствено единия от чифта.

Туламор-старши обаче желае да промени разпоредбите. Добре, че е Хихльо, който взема решение да отбрани достойнството на чифтоядците. В историята се намесват още разсеяният господин Лаврентий, както и смахнатият академик Къдрафиол. Но май и те ще си намерят майстора, когато на пътя им се изпречи ужасяващата чифтоядска тайфа на Дедерон Камата.

Това е премеждие, в което чорапите хвърчат на всички страни, а напрежението се повишава с всяка страница. Написана с извънредно възприятие за комизъм от Павел Шрут и илюстрирана прелестно от Галина Миклинова, " Чифтоядците " бързо и елементарно се трансформира в фамилно развлечение и даже пристрастеност. И децата, и рецензията утвърждават написаното. " Чифтоядците " получава най-голямата чешка литературна премия - " Магнезия Литера ". Тиражът е голям и тогава креативният тандем Шрут-Миклинова взема решение, че е време за продължение.

А началото е простичко - млада художничка на име Галина Миклинова (1970) носи куп илюстрации на уталожен и прочут повествовател и стихотворец на име Павел Шрут (1940-2018). Действието се развива в Прага, Чешката република... И нали писателят е бдителен, погледът му остава залепен за дупката върху чорапа на илюстраторката. Така се поставя началото на едно от най-успешните съдействия в полето на чешката детска книга. А дружно с това ще се роди и неповторима книга, истински феномен, кадърен да накара децата да четат повече.

Чифтоядците са същества, които наподобяват на... носен чорап. Само дето имат на върха нещо като хобот! С него в действителност търсят своята издръжка... чорапите, които ние забравяме под дърво и камък. Но и едно такова създание може да има положително сърце! Доказателството е Хихльо. Дядо му го е научил да е добър и честен чифтоядец. Да взима постоянно единствено единия чорап от чифта. И да оказва помощ на по-слабите чифтоядци.

Всичко обаче се обърква - както постоянно, когато се появят братовчедите му, близнаците Рамзес и Туламор-младши. Техен татко е самият Голям Шеф, само че когато Туламор-младши попада в ръцете на смахнатия професор Къдрафиол, даже мафиотът чифтояд се оказва безпомощен.

Писателят Павел Шрут умря през април 2018 година на 78 година и по този метод осуети проектите ни да участва на българската премиера на книгата, оповестяват издателите от " Изида ".

Любопитно

- Първоначалната концепция за " Чифтоядците " била да се сътвори чешки вид на историята за Хари Потър.

- Допълнителен тласък било и това, че Галина Миклинова е художничка и на чешките издания на книгите на Дж. К. Роулинг.

- Втората книга носи името " Чифтоядците се завръщат ", като излиза даже трета - " Чифтоядци вечно ".

- Успехът на книгите води и до основаване на пълнометражен анимационен филм, режисиран от самата Галина Миклинова.

- Манията по странните същества се показва примерно и в специфична сбирка чорапи с цветовете на обособените чифтоядци.

- Героите заживяват пълностоен живот и на български, като получават колоритни имена - Хихльо, професор Къдрафиол, Пепа Отключвателя и Удушвача Чанго.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР