Вълната на грипната зараза се очаква в края на месец

...
Вълната на грипната зараза се очаква в края на месец
Коментари Харесай

Здравният министър каза кога да чакаме грипа и какви са симптомите

Вълната на грипната болест се чака в края на месец януари, заяви в изявление за бТВ служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Симптомите ще са хрема, изнемощялост, болки в мускулите и ставите, и висока температура, сподели той.
-->
По думите му здравната система е безусловно подготвена, всички лечебни заведения имат подготвеност и с интензивни кревати.

Според Меджидиев коронавирус вълна не се чака, само че грипната зараза може да е по-тежка, тъй като има спад в имунитета на хората.

По време на коронавирус пандемията стресът и безразборната приложимост на лекарства доведоха до лек спад в имунитета, разяснява министърът. Той увери, че здравната система е готова и с ваксини.

До петък при персоналните лекари ще бъдат доставени 190 хиляди броя противогрипни ваксини, изясни Меджидиев. По думите му целесъобразно е да се имунизират хората над 65 години.



“Създаде се антиваксърската акция, която протече освен в България, само че и по света. У нас обаче тя беше много мощна. Тази акция повлия и на имунизационния календар на децата. Има доста родители, които отхвърлят да имунизират децата си със общоприетите ваксини. Това е неприятно, тъй като виждаме, че по света стартират да излизат статистики за случаи на полиомелит ”, сподели още здравният министър. Той акцентира, че има съществуване на всевъзможен тип ваксини, нужни за имунизационния календар.

Меджидиев съобщи, че съществена задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

“В момента се работи по правенето на наредбата. По нея работят специалисти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни планът да бъде подготвен ”, сподели той.

Те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо в сравнение с в този момент, добави здравният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР