Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика заповедта на Столичната

...
Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика заповедта на Столичната
Коментари Харесай

Училищни ръководства срещу заповед на РЗИ: Не сме епидемиолози

Вълна от мнения в обществените мрежи провокира заповедта на Столичната районна здравна ревизия, според която от утре на управленията на учебните заведения в София се разпорежда при увеличение на  заболеваемостта да подхващат ограничения за прекосяване на ротационен принцип на образование. 

Пред БНР шефове на учебни заведения обявиха, че имат дипломи за учители, а не за епидемиолози и че решенията, които следва да вземат, не са от тяхната компетентност. 

Недоволство назрява и в бранша на частните образователни центрове, школи и занимални, в които също от на следващия ден се не разрешават присъствените занятия. 

Като шеф на 107 главно учебно заведение " Хан Крум " в София, в чиято тапия написа преподавател, а епидемиолог, Данко Калапиш е обезпокоен от заповедта на РЗИ, с която на управленията на учебните заведения се разпорежда да подхващат ограничения за прекосяване към образование на ротация при увеличена заболеваемост :

" В пълномощията на хора, приключили медицина, е да преценят тези неща. Да, всяко учебно заведение има здравно лице, само че на никое място в заповедта не е разказано здравното лице - изписано е " учебните управления ". Това е най-голямото ми терзание.... В насоките от МОН е написано, че когато сме в тъмночервената зона - решенията се вземат от регионални щабове. В същото време Областният щаб - в лицето на шефа на РЗИ - разпорежда ние да въведем тези ограничения.... Има вменяване на отговорност, която не е по силите ни ". 

По думите на Калапиш по този начин управленията на учебните заведения ще бъдат посочени за отговорни за вземането на решение за прекосяване към ротационна система на образование, както и за това, че не са минали към този принцип на просветителни занимания. 

В друго образователно заведение в столицата - 140 Средно учебно заведение " Иван Богоров ", няма терзания по отношение на новата заповед на РЗИ , издадена през вчерашния ден и влизащата в действие от на следващия ден.

 Директорът Мая Зафирова съобщи:

" Ако в този момент всички трябваше по рестрикция да минем в ротация, ние щяхме да сме на загуба, тъй като нямаме болни ".

Заповедта на столичните здравни управляващи обаче разбуни духовете и в областта на частните образователни центрове, школи и занимални, в които присъствените занятия от на следващия ден би трябвало да бъдат прекратени.

В отворено писмо до министрите на опазването на здравето, на образованието и до основния здравен контрольор от Българската асоциация за неофициално обучение показват, че секторът им обезпечава най-сигурната среда за безвредна работа, че той е от основно значение за хиляди българи и че браншът би трябвало да работи, даже при цялостно затваряне на останалите просветителни институции. От Асоциацията приканват управляващите за разговор и акцентират, че работата им е лимитирана за поредна година, без да бъдат обезщетени.

От Асоциацията за неофициално обучение късно нощес са изпратили писмо до шефа на Столичната РЗИ с молба за незабавна среща с него.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР