Валери Симеонов поведе бащина дружина срещу нарушаващите регламентите дискотеки и

...
Валери Симеонов поведе бащина дружина срещу нарушаващите регламентите дискотеки и
Коментари Харесай

Симеонов е прав за Слънчев бряг – но самият той надали знае защо е прав

Валери Симеонов поведе бащина тайфа против нарушаващите регламентите нощни заведения и заведения в Слънчев бряг. Аргументът на вицепремиера е съсредоточен извънредно върху спазването на закона, което не го прави автоматизирано прав в тази ситуация. Както знаем, законите могат да бъдат както положителни, по този начин и калпави, затова сляпото придържане към тях не значи наложително морално и икономическо превъзходство в дадения спор. Оставяйки регулациите настрани, прав ли е Симеонов в дейностите си?

На този въпрос следва да се отговори посредством стопански разбор на обстановката, отнасяща се главно до външния резултат – звук. В стопанската система външните резултати пораждат, когато икономическата активност на избран индивид се отразява върху благосъстоянието на различен индивид без съответната транзакция или транзакции да получат пазарна оценка. Като резултат публичните разноски или изгоди се разграничават от частните разноски или изгоди.

Един от първите образци за разрешаване на проблем с отрицателен външен резултат може да бъде проследен до античен Рим, където на един жител му хрумнало да си потърси правата против прилежаща нему мандра. Мандрата работила крепко по през целия ден и неприятният аромат се разпространявал върху близките къщи, правейки живота на римляните в околията нетърпим. Та римският жител наел правист и атакувал мандражиите в съда с аргумента, че издадената от тяхната активност миризма му нанасяла вреди, които мандрата не заплащала. Съдиите признали желае на жителя и отсъдили мандрата да го компенсира.

В стеснен стопански проект мандрата в Рим е имала частни разноски, които са по-ниски от публичните. Тоест нейният притежател не е плащал цялостния размер разноски за своята активност, а част от тях са били прехвърляни на живеещите в покрайнината. Съдът е изравнил двете величини като е задължил притежателят да компенсира римляните в региона и по този метод частните разноски са се изравнили с публичните.

Дискотеките навън в Слънчев бряг основават сходен проблем. Емитираният от тях звук нарушава спокойствието на почиващите в хотелите и живеещите в региона, а наранени в най-лудите вечери са даже хора от прилежащи обитаеми места в залива. Силната музика трансферира разноските за реализираната активност от съответните нощни заведения към цялото общество и изключително към хотелите, опитващи се да привлекат туристи от междинната класа, които желаят по-балансирано прекарване в България. Държавата и общината са пробвали да предотвратят това положение на нещата, въвеждайки ограничавания за шума, само че е явно, че те нито са съответни, нито се съблюдават, нито пък глобите стимулират който и да било да ги съблюдава без някаква по-дълга „ сопа “.

В случая, съществуват няколко вероятни решения:
Дискотеките навън, в които се купонясва до сутринта, да бъдат преместени на място в покрайнината, откъдето шумът да не нанася такива вреди върху хотелите и почиващите там туристи. Дискотеките навън да бъдат принудени да заплащат обезщетения на хотелите и живущите в региона, които търпят вреди. Да се покачат фрапантно глобите за нарушавания по настоящите наредби, тъй че притежателите да имат тласък да ги съблюдават и надлежно шумните празненства да завършват към среднощ.
Както е известно, аз съм измежду бранителите на аргумента, че щом Слънчев бряг е съумял да се брандира като дестинация за празненство туризъм, то не е работа на страната да се намесва в неговото развиване. Навсякъде по света има сходни курорти, където музиката, купонът, алкохолът и хазартът са главните фактори, привличащи туристи.

От друга страна, даже емблематична празненство дестинация като Ибиса не е разрешила на нощните заведения да нарушават публичното успокоение. Култовата дискотека навън Ушуая завършва работа в среднощ, даже и там да гостува Дейвид Гета. Заведението отваря в 4 следобяд, гостуващите музиканти и реализатори стартират своята стратегия в 5 и към 12.00 всичко завършва (освен в два дни всяка година – разкриване и закриване на сезона). Ушуая бушува безусловно под терасите на няколко хотела. Регулацията важи за всички нощни заведения навън. Все отново, в по-отдалечените плажове има питейни заведения, на които може да се посрещне изгрева с музика, само че никога при децибелите, познати ни от нашия курорт. Закритите клубове пък са изцяло шумоизолирани. Дори паметни нощни заведения като Амнезия, Паша и DC10 не издават „ гък “ отвън затворените си порти – какво се случва вътре е напълно друга история. Закритите заведения нормално стартират работа в 11 вечерта и приключват в 6 сутринта – повече от зверско празненство.

Испанците са разбрали нещо, което държавното управление на Слънчев Бряг АД не е – празненство туризмът също може да притегля платежоспособни туристи, само че това са хора от междинната класа, за които физически и душевен е невероятно да купонясват всяка вечер до сутринта. Следователно атмосферата и изискванията в хотелите би трябвало да бъдат естествени, а каквото се случва в нощните заведения – да си остава там. Съответно, двете испански празненство дестинации Ибиса и Майорка не притеглят пияници на 19-25 години, а хора като цяло на междинна възраст. През последните години се следи гладко възрастово разграничаване, като в Ибиса се концентрира по-младият поток от 30-40 годишни (въпреки това, всеки пети е над 44), а в Майорка половината от посетителите са над 44 години. Смятате ли за допустимо такава целева група туристи да купонясвя всеки ден до 8 сутринта и да изтрае ехтящ звук даже в банята на хотела си? Пълен парадокс.

Накратко казано, Валери Симеонов е прав, само че най-вероятно самият той не схваща точната икономическа логичност зад причините си. Слънчев бряг е рационално да си остане празненство дестинация, само че в случай че желаеме да притеглим по-висок клас празненство туристи, то следва атмосферата в хотелите да не бъде разрушавана от другояче прелестния ваучър в нощните заведения.

Платежоспособните празненство туристи не са младежи, способни и искащи да прекарат цяла седмица (дори и повече) в непрекъснат алкохолен делириум на няколко часа сън на ден. Това са хора на междинна възраст със солидни средства, които търсят както комфорта и прилежащите услуги на първокласния хотел, по този начин и щурото празненство в близката дискотека.

Когато и в случай че в Слънчев бряг предложим и двете, ще стартираме да се конкурираме за целевата група туристи на Ибиса и Майорка. А до тогава... Валери Симеонов го разказва надалеч по-добре от мен, та няма да му лишавам щафетата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР