Валентин Танев влиза в образа на Иван Вазов за документалната

...
Валентин Танев влиза в образа на Иван Вазов за документалната
Коментари Харесай

Валентин Танев стана Вазов в нов филм

Валентин Танев влиза в облика на Иван Вазов за документалната лента „ Вазовите песни “. Големият артист и преди се е превъплъщавал в националния трибун за празнувания в Народния спектакъл. В ролята на неговата майка, фамозната баба Съба, в този момент е Ани Петрова. Музикалният филм на Българска национална телевизия е отдаден на 170 години от рождението на патриарха на българската литература и на песните, основани от негови стихове. Първата премиера е на 1 ноември – Денят на будителите.

„ Аз пях за България, тъй като я обичах “, написа самият Вазов. „ Песните на Вазов са чувство за татковина “, разяснява Даниел Спасов, водещ на предаването по Българска национална телевизия 1 „ Иде нашенската музика “ и сценарист на кино лентата. „ Песните на Вазов са минали всички бариери на времето. Сякаш са получили утвърждението на българите и служат като мост, сплотяват поколенията. Неслучайно те са толкоз разнообразни – маршове, остарели градски и учебни песни – предават духа на епохата и настроенията на създателите. Вълнуващи са и не трябва да ги забравяме “, прибавя Даниел Спасов.

За първи път звучат и новите песни по Вазов - „ Българският език “, „ Гроздобер “ и „ Люлека ми замириса “.  Включени са още някои от най-вълнуващите творби по негови стихове: „ Де е България ”, „ Край Босфора ”, „ Радецки ”, „ Когато бях овчарче ”, „ Боят настана ”, „ Песента на синчеца ”, „ Два бука ”, „ Молитва ” – в осъществяване на Лили Иванова, квартетите „ Славей ” и „ Светоглас “, Нели Андреева от отбор „ Филип Кутев ”, групировка „ Български гласове ”, мъжки хор „ Гусла ”, Антонио Симеонов и Весела Асенова. Филмът е сниман в къщите-музеи „ Иван Вазов ” в София и в Сопот, в Черепишкия и Драгалевския манастир край София. Димитър Шарков е съсценарист и режисьор на лентата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР