Ваксините срещу коронавируса, които вече пътуват към България, на 25

...
Ваксините срещу коронавируса, които вече пътуват към България, на 25
Коментари Харесай

Министърът каза как ще си искаме ваксиниране

Ваксините против ковид, които към този момент пътуват към България, на 25 декември вечерта или на 26-ти сутринта, заяви пред бТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Имало възможност министърът да е първият имунизиран, само че това ще се реши ден по-рано от имунизационния щаб.

В първата фаза от имунизирането дози ще получат хората на първа линия – лекари, фармацевти, стоматолози и прочие Втората фаза включва държавните чиновници, а във фокуса на третата фаза ще са възрастните хора.

Приоритет на министерството е българските жители да бъдат осведомени за имунизацията, разяснява още Ангелов. Той разгласи, че в дните сред Коледа и Нова година ще се организира огромна осведомителна акция, а от през днешния ден към този момент е налично и цялостното изложение на препарата в два разновидността – за медици и лица, профилирани в материята, както и за редови жители, които нямат тесни знания в региона.

По думите на здравния министър всеки български жител, който пожелае да се имунизира, ще може да го направи. Това обаче най-вероятно ще стане в идващите месеци, а поръчки ще се подават при персоналните лекари, които от своя страна ще преценят дали даден пациент има противопоказания за слагане на имунизацията .

„ Първата ваксина, която е излязла, е показана за лица над 16 години. Кратката характерност и информацията за пациента дава отговор на всички въпроси. Вече няма място за боязън “, увери проф. Ангелов.

От диалога с него стана ясно още, че имунизацията защищава и от новия вариант на COVID-19, поради който България краткотрайно спря полетите от и до Англия.

По-рано денем обаче заповедта беше анулирана, а здравният министър изясни, че по-рано информацията за новия вариант е била нищожна, а в този момент се знае, че той протича не по-различно от публикуваната към този момент зараза.

Проф. Ангелов не удостовери информацията, която се появи в редица международни медии, а точно, че новият вариант заразява и деца – групата, която до момента беше неподатлива на COVID-19.

„ Информацията, която имаме е, че този вирус може да се управлява по метода, по който се управлява и в този момент. Препоръките са, че би трябвало да се разрешат пътуванията сред страните. Трябва да се вкара показване на PCR тест 72 преди пътуването и несъмнено този пътуващ човек да се сложи под 10-дневна карантина. Тъй като сега са празници, ние не можем да оставим българските жители в Англия. Ние би трябвало да покажем цялата грижа “, изясни здравният министър.

Той не даде конкретика – по кое време ще бъдат разхлабени ограниченията, като съобщи, че всичко зависи от темповете, с които се популяризира болестта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР