Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca осигурява силна защита срещу заболяване

...
Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca осигурява силна защита срещу заболяване
Коментари Харесай

Ваксината ни защитава напълно от хоспитализация и смърт след COVID-19

Ваксината против COVID-19 на AstraZeneca обезпечава мощна отбрана против заболяване и цялостна отбрана против хоспитализация и гибел при всички възрастови групи, сочат резултати от клинични проби в Съединени американски щати, оповестени от компанията и представени от Асошиейтед прес.

Компанията AstraZeneca заяви, че специалистите ѝ не са разпознали проблеми с сигурността на имунизацията, в това число и формиране на тромби, за което се оповестява в Европа. Учените не са разкрили нараснал риск от тромбози измежду повече от 20 000 души, получили най-малко една доза от имунизацията на AstraZeneca.

Тя е позволена за приложимост допълнително от 50 страни, само че към момента не е получила зелена светлина в Съединени американски щати. В американското проучване са взели участие над 30 000 доброволци, две трети от които са приели имунизацията, а останалите - плацебо.

AstraZeneca заяви в изказване, че имунизацията ѝ против ковид е със 79 на 100 успеваемост при попречване на симптоматично протичане на инфекцията и е 100 % ефикасна против тежко протичане на заболяването и потребност от хоспитализация. Изследователите споделят, че имунизацията е ефикасна при всички възрастови групи, в това число и при по-възрастните, което не бе открито при предходни изследвания в други страни.

„ Тези резултати удостоверяват следените преди”, сподели Ан Фолси от медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на проучването. „ Вълнуващо е, че следим същите резултати за успеваемост за пръв път и при хора над 65 години”.

„ Предишните проби във Англия, Бразилия и Република Южна Африка бяха извършени по друг и променчив метод и се смяташе, че американският регулатор в никакъв случай няма да утвърди имунизацията на AstraZeneca на тази база, само че в този момент американските клинични проби удостоверяват успеваемостта на тази ваксина”, сподели той.

Учените чакаха резултатите от изследването в Съединени американски щати с вярата, че то ще внесе изясненост по въпроса какъв брой добре работи имунизацията.

Англия първа утвърди потреблението на имунизацията въз основа на частични резултати от тествания във Англия, Бразилия и Република Южна Африка, съгласно които имунизацията е 70 на 100 ефикасна. Тези резултати бяха помрачени от неточност в производството, която докара до това, че част от участниците получихасамо половината от първата доза. Учените изначало не признаха за тази неточност.

След това пристигнаха и други въпроси за това какъв брой добре имунизацията пази по-възрастните хора и какъв брой дълъг да е интервалът сред двете дози. Някои европейски страни, измежду които Германия, Франция и Белгия, в началото не предлагаха имунизацията за възрастните си жители и трансформираха решението едвам, откакто данните демонстрираха, че тя предлага отбрана на възрастните хора.

Миналата есен американското ръководство по храните и медикаментите спря за шест седмици изследването на имунизацията на компанията измежду 30 000 американци, до момента в който регулаторът не получи цялостна информация, обвързвана с неврологични недоволства от Англия и в последна сметка не се откри, че няма доказателства недоволствата да са свързани с имунизацията.

Повече от 10 страни, най-вече в Европа, предходната седмица краткотрайно прекратиха потреблението на имунизацията на AstraZeneca след известията за поява на тромбози при ваксинирани. В четвъртък Европейската организация по медикаментите разгласи след изследване, че имунизацията не покачва риска от тромбози, само че не може да се изключи, че е обвързвана с два доста редки типа тромбози.

Франция, Германия, Италия и други страни възвърнаха ваксинирането с имунизацията в петък, а някои водещи политици се имунизираха точно с нея, с цел да покажат, че е безвредна.

От AstraZeneca оповестиха, че ще продължат да проучват данните от Съединени американски щати и че те скоро ще бъдат оповестени в научно издание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР