Ваканцията за много родители е истински стрес. Как да запълним

...
Ваканцията за много родители е истински стрес. Как да запълним
Коментари Харесай

Идеи за добри дела през ваканцията

Ваканцията за доста родители е същински стрес. Как да запълним цялото това време? Какво да създадем, с цел да е свястно изкарана, а не в нищоправене? Как да спрем електронните игри, чатове и малкия екран? Разбира се, методите едно дете да бъде забавлявано са толкоз доста, някои свързани с пари, други не, само че не е ли по-добре да запълним времето с нещо положително за тях? Няма значение възрастта, постоянно можем да измислим нещо, което да е възпитателно, разрастващо, без да ги натоварва ненужно с упоритост, само че да ги накара да схванат сами за изгодите.

Защо да опитате със лист с добрини за лятото?

Добротворчеството е табиет. Колкото по-рано се стартира, толкоз по-добре.

Детето се научава да цени нематериални неща.

То става по-отворено към хората, покачва прочувствената и обществената си просветеност.

Помага на детето да придобива значим житейски опит.

Това ще ви сближи и ще остави незабравими мемоари у детето за пълноценно претърпяно време.

И една по-прагматична причина - от ден на ден университети изискват в досието на претендента данни тъкмо от благотворителна, доброволческа и общественополезна активност. Колкото повече и колкото по-отрано, толкоз пожелано ще е детето ви от елитни университети в чужбина.



Съобразете концепциите си с темперамента и възрастта на детето си. По-инртровертни деца не се усещат добре измежду тълпи и в действия, които изискват контакт с доста хора. Спестете им сходни преживявания - те са децата, които нямат проблеми да стоят пред аудитория, да са център на внимание. Добри каузи може да се правят и от компютъра, и в уединение. Просто обсъждайте концепциите си с детето и дано то ги посреща с възторг.

Разговаряйте с детето или го поощрете да си води дневник. Как се усеща то, по какъв начин претърпява нещата, по какъв начин му се отразява всичко това? Натоварва ли се душевен, носи ли му удовлеторение? Емоционалното отражение на добротворчеството е доста значимо, тъй като води до осъзнаване, съзряване и да, до един по-добър човек, в което вашето дете ще се трансформира.

Правете фотоси, не безусловно на детето, а на цялото мероприятие. С негово единодушие или то самото може да ги разгласява онлайн, само че избягвайте да публикувате фотоси, на които се виждат лица, изключително на дребни деца и постоянно се съобразявайте с желанието на родителите и уредниците. Важно тук е осмислянето, че това не са фотоси за известност или почесване на егото, а за ентусиазъм и други да опитат.

Онлайн може доста да се откри за деца, възрастни, хора в потребност, избавяне на животни и други.

Но на място също:

Във всеки по-голям град има клон на Червения кръст.
В самите домове за възрастни хора, деца с увреждания, дневни центрове за хора със специфични потребности.
Приюти и центрове за животни.

Инициативи за младежи, проведени от неправителствени организации. Благотворителност на Червения кръст, публично потребни дела като СПИН, безвреден секс, сигурност в интернет. Доброволчески труд в читалища, библиотеки, даже личното учебно заведение.



Конкретни положителни каузи за деца във почивка

Да се облагороди пространството сред блоковете, почистване на улицата, плажа.
Помагане у дома с активност по желание.
Заедно с другари - благотворителен пазар за човек в потребност.
Почасова претовареност за по-големите и приучаване в труд.
Помагане на възрастни хора, съседи с носене на храна, покупки, четене на глас.
Помагане с уроци на по-малки възпитаници или на съученици
Пребоядисване, леки ремонтни действия по значими за тях и другите здания и пространства
Да провеждат акция по даряване на облекла

Вие познавате детето си най-добре и знаете кое би му харесало. Вслушвайте се в неговите хрумвания, подкрепяйте го. Децата би трябвало да знаят и да са уверени, че светът не е идеално място, само че е във опциите на всеки да го напряко едно по-добро място.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР