Важният за деца кортикостероид “Пулмикорт изчена от аптечната мрежа.Родители твърдят,

...
Важният за деца кортикостероид “Пулмикорт изчена от аптечната мрежа.Родители твърдят,
Коментари Харесай

Важно детско лекарство изчезна от аптеките

Важният за деца кортикостероид “Пулмикорт ” изчена от аптечната мрежа.

Родители настояват, че от месеци едвам съумяват да набират препарата. Първоначално институциите отричаха да има дефицит. Сега твърдят, че търсят решение на казуса, заяви Нова телевизия.

“Обиколихме към 20-25 аптеки. Успяхме да съберем два блистера, общо взето. Навсякъде споделят, че го няма ", споделя Любомира Станчева от Фондация “Нашите недоносени деца ”.

“Ние постоянно, всяка година, имаме някакъв вид недостиг. Свикнали сме за децата да има преходни неналичия. Но когато те станат повече от месец или два, се усещат сериозно на пазара. Проблемът към този момент е над четири месеца, изрично ”, казва доц. Рада Маркова, шеф на детска поликлиника, пулмолог.

Извън столицата откриването на този медикамент също се оказва предизвикателство. Когато бъде открит, идва с ограничавания - по един блистер на човек.

“Един блистер има пет дози, които могат да стигнат, в най-хубавия случай, за пет дни. А на моите близки беше изписано за три месеца. И един блистер няма да им стигне ”, споделя Любомира Станчева, която е родител на недоносено дете.

За да се оправят с дефицита, родители са принудени да търсят лекарството в чужбина - в прилежащите Гърция, Турция и Сърбия. Това би трябвало да вършат и част от лекарите.

“Хората ги закупуват, другояче лекуването на тези деца би трябвало да спре по насила. Имаме и такива случаи, които при спряно лекуване, децата идват с пристъпи, които би трябвало да овладяваме. Ние самите за клиниката, защото изчерпваме запасите си, би трябвало да намерим лекарства и да прилагаме при деца в незабавно положение от Турция ”, признава доцент Маркова.

От Изпълнителната организация по медикаментите твърдят, че се търси решение на казуса.

“Продължаваме напъните за обезпечаване на спомагателни количества от други страни членки. Също по този начин е комуникирано с компанията и опцията за обезпечаване на чуждоезични опаковки при нужда и при опция ”, заяви Богдан Кирилов от Изпълнителна организация по медикаментите.

Работи се и по въвеждането на различен артикул в аптечната мрежа.

“На заключителен стадий е интернационална процедура по разрешаване за приложимост на различен лекарствен артикул със същата дейна съставна част и същата лекарствена форма ”, осведоми Кирилов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР