Важна евроделегация пристига идната седмица в България заради злоупотребите с

...
Важна евроделегация пристига идната седмица в България заради злоупотребите с
Коментари Харесай

Евроинспекция идва у нас заради аферата “Къщи за тъщи“

Важна евроделегация идва идната седмица в България поради злоупотребите с евросредства. Представители на Европейска комисия, на парламентарната комисия по бюджетен надзор и на Европейската счете палата идват на специфична задача, с цел да проучат " обстоятелствата по отношение на обвиняванията в корупция и злоупотреби с обществени средства в България с евентуално отражение върху финансовите ползи на Европейски Съюз ", оповестяват от Брюксел.

Една от главните тематики в инспекцията ще е нашумялата афера  " Къщи за посетители ". През предишния месец в Европарламента бе разискван отчет за нарушаванията в 27-те страни от Европейски Съюз при потреблението на еврофондовете и депутатите останаха безусловно сащисани от мащабите на злоупотребите с парите на европейските данъкоплатци, отредени за селски туризъм. Евродепутатите научиха, че ползватели на средства от Европейски Съюз за основаване на занаят в аграрните региони всеобщо са изграждали с безвъзмездните евро сякаш къщи за посетители, а в действителност вили и даже първокласни имения за персонално прилагане.

Порочната процедура с мнимите къщи за посетители получи името " Къщи за тъщи " - поради емблематичен случай с някогашен шеф на фонд   " Земеделие ". Оказа се, че неговата тъща се води адресат на евросредства и притежател на туристически обект в с. Лиляново, който обаче не посреща туристи. 

Генералният шеф на службата за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Виле Итала регистрира през март, че у нас от 746 къщи за посетители, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били тествани и нито една от тях не извършва поставените цели за нашарване на икономическите действия на районно ниво и за откриване на работни места. Той уточни, че българските управляващи са ревизирали 288 обекта и са открили нарушавания при 253. За 158 мними къщи за посетители е предложено вложените средства от Европейски Съюз да бъдат върнати напълно. Общо 456 къщи са минали сред капките, тъй като периодите за надзор и вероятно налагане на наказания са изтекли. Санкции въпреки всичко има, само че няма наказани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР