Въглехидратна диета В ерата на бързото отслабване, въглехидратните диети имат

...
Въглехидратна диета В ерата на бързото отслабване, въглехидратните диети имат
Коментари Харесай

Въглехидратна диета – ето какви са предимствата и недостатъците

Въглехидратна диета

В ерата на бързото намаляване, въглехидратните диети имат своя миг. Ако желаете бързо да се отървете от непотребните килограми, се счита, че най-хубавият метод е да ограничите или премахнете изцяло въглехидратите.

Въглехидратите обаче не са толкоз неприятни. За разлика от протеините и мазнините, въглехидратите са източник на сила за тялото ни. Тялото ни изгаря въглехидратите, преди да стартира да гори мазнините.

Протеините, въпреки това, не се употребяват за сила, а за възобновяване на мускулите. Така че, в случай че сте физически дейни, въглехидратите са от основно значение за вашата диета.

Намаляването на въглехидратите може да ви помогне да отслабнете, само че единствено в случай че го вършиме вярно.

Какво съставляват диетите с ниско наличие на въглехидрати?
При тях се лимитира приема на въглехидрати, в това число тези от зеленчуци, плодове и зърнени храни. Има доста такива диети и всяка от тях има свои лични ограничавания.

При кето диетата, да вземем за пример, въглехидратите могат да съставляват единствено 5% от храната на ден. Но дневната целесъобразна доза е от 45% до 65%. При диета с 2000 калории, това е към 225 до 325 грама въглехидрати дневно.

Размерът на порциите играе съществена роля за отслабването и поддържането на килограмите.

Пълнозърнестите тестени произведения са по-добри от белите, само че белите в умерени количества, ще ви държат сити за по-дълго.

Можете ли да отслабнете посредством понижаване на въглехидратите?Тези диети работят най-добре в кратковременен проект, тъй като лимитират приема на елементарни въглехидрати като захар, бели тестени произведения и бял самун. Тези празни калории могат да се натрупват и да доведат до затлъстяване.

Диетите с ниско наличие на въглехидрати ви предизвикват да консумирате повече протеини и мазнини.

Понижавайки въглехидратите, както при кето диета, вие помагате на тялото да стартира кетоза – положение, при което се изгарят мазнините за сила.

Естествено, ще свалите повече килограми, в случай че изгаряте мазнини, само че казусът е, че тези диети са строги и не са положителни в дълготраен проект.

В допълнение, резултатите от тези диети към момента са обект на диспути. Според изследване от 2018 година тези диети водят до загуба на тегло, само че защото са строги, постоянно се появява йо-йо резултатът.

Друго изследване откри, че хората, които умерено употребяват въглехидрати, изгарят повече калории. В допълнение, тези хора са имали по-ниски равнища на грелин, хормон, който покачва апетита.

Какви са минусите на диетите с ниско наличие на въглехидрати?
Съществува риск тази диета да аргументи нездравословни хранителни привички, като да вземем за пример консумация на храни с високо наситено наличие на мазнини и отбягване на избрани плодове и зеленчуци.

А точно избягването на въглехидрати може да усили риска от гибел. В изследването от 2018 година са взели участие 15 828 хора на възраст сред 45-64 години. При тези, които получават от 50% до 55% от силата си от въглехидрати, имало по-нисък риск от преждевременна гибел спрямо другите.

Тъй като ще би трябвало да се откажете от доста храни, ще пропуснете и доста източници на фибри, витамини и антиоксиданти.

Въпреки че потреблението на протеини има своите преимущества, изследванията демонстрират, че яденето на прекалено много свинско, пилешко месо или всевъзможни скотски протеини е обвързвано със сърдечни проблеми.

Като цяло, отводът от въглехидрати може да има дълготрайни отрицателни резултати върху вашето здраве. Изборът обаче е ваш, само че най-добре е да се консултирате с специалист, който да ви помогне да настроите диетата си съгласно потребностите и тялото си.

Най-популярните диети с малко или никакви въглехидрати
Добрата вест за тези диети е, че са доста, а не всички изискват преброяване на въглехидрати или цялостно отричане от тях. Е, елементарно можете да намерите диетата, която е най-подходяща за вас.

Кето диета
Кето диетата се появява през 20-те години на предишния век като лекуване за епилепсия. Оттогава тя се трансформира в една от най-популярните диети без въглехидрати.

При съблюдаване на тази диета, въглехидратите би трябвало да съставляват единствено 5% от храната за деня. Въпреки че мнозина са постигнали положителни резултати, кето диетата е доста рестриктивна и ще ви е мъчно да я поддържате дълго.

Диета на Аткинсън
Тази диета е била най-популярна през 90-те. Диетата на Аткинсън е с високо наличие на протеини и мазнини и ви оказва помощ да отслабнете, като консумирате месо, мазнини и млечни артикули вместо въглехидрати.

Палео диета
Тази диета се концентрира върху потреблението на протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Диетата имитира питателните привички на нашите предшественици от палеолита, които консумирали единствено храна, която ловували или събирали.

Това значи, че можете да ядете плодове, зеленчуци, ядки, семена и месо. Млечните артикули, зърнените култури, бобовите растения и модифицираните храни са неразрешени.

Ако желаете да опитате такава диета, най-добре е да се консултирате с вашия доктор и диетолог.

Вижте още: Акордеон от свинско месо и картофи с горчичен сос

Тъй като ограничението на въглехидратите може да докара до недостиг на други хранителни субстанции, значимо е вашата диета да бъде разнообразна. И, несъмнено, е значимо да се наслаждавате на храната.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР