Вадете якета, по-топли връхни дрехии есенните обувки, защото още в

...
Вадете якета, по-топли връхни дрехии есенните обувки, защото още в
Коментари Харесай

Ранна есен ни натиска от неделя

Вадете якета, по-топли връхни дрехии есенните обувки, тъй като още в неделя ще усетим първите по-сериозни пориви на есента. Тя не се колебае тази година, а се готви да нахлуе устремно по нашите ширини и да намали температурите с повече от 10 градуса.

В четвъртък и през днешния ден, в петък, имаме типично лятно време, с температури даже над 33 -34 градуса, на изток, само че това са последните два същински летни дни.

Вероятнотолкова високи температури няма да измерим чак до идващото лято. От тази позиция, би трябвало през днешния ден да кажем " довиждане " на лятото и да се готвим за есента и зимата.

Не ни е прелестно в Синпотичната комисия да приказваме за мраз, даже за сняг, до момента в който септември не си е отишъл, само че това се действителностите - следва ни хладна, да не кажем и студена седмица.

Като казахме сняг, не си представяйте зима, само че евентуално сняг ще падне по най-високите елементи на Рила и Пирин, евентуално и в Родопите в идващите дни. Това са първите сигнали на зимата, която хеме надалеч, хем към този момент се вижда оттатък хоризонта.

Промяната стартира още през днешния ден, защото Западните Балкани са под въздействието на център на ниско налягане, който ще донесе и над страната в събота превалявания от дъжд. Времето ще е най-вече облачно в първия почивен ден и ще забележим валежи от дъжд, а тук-там са вероятни и гръмотевици.

В неделя от северозапад с сдържан и мощен вятър ще нахлува по-хладен въздух, превалявания ще има на много по-малко места, само че температурите ще започнатда се намаляват и това ще е началото на типично есенната седмица, която ни следва.

В понеделник не се чакат превалявания, само че във вторник, съгласно световния модел GFS, над страната, от запад на изток, ще премине атмосферен фронт по който ще забележим превалявания, а по най-високите елементи на планините и сняг.

Синоптичните модели спорят за дните с превалявания през идната седмица, американците дават превалявания в едни дни, европейските модели в други, само че наклонността е значима - по-хладно и типично есенно време.

Ето за какво следете прогнозите на Национален институт по метеорология и хидрология, краткосрочното прогнозиране е с висока акуратност и ще ви даде задоволително информация 48 часа напред.

Това хладно време ще се задържи най-малко да края на идната седмица, а може и по-дълго, само че това е към този момент в областта на спекулациите!

Възможно е да забележим в идващите 7 - 9 дни нов средиземноморски циклон, който да окаже въздействие на времето у нас с превалявания от дъжд и тъмно време. Това подсказва, че времето се скапва за по-продължителен интервал, само че това е ситуацията.

Нека имаме студена есен, само че зимата да е топла, тъй като колкото и неприятно да е есенното време, то няма нищо общо със зимното, а тази зима ни вълнува изключително мощно, поради цените на силата. Дано се осъществен световните прогнози запо-мека зима, само че постоянно имайте едно на разум, тъй като природата е непредвидима.

В Атлантика бушува една тропическа стихия - Фиона, не престават изненадите с тазгодиния сезона на ураганите там, тъй като затишието продължава и това е извънредно.

В Далечния изток обаче бушува мощен ураган от 3 - 4 категория, който се насочва към Южна Япония и е доста евентуално там да сътвори, в идващите дни, съществени проблеми.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР