В знак на признателност и по случай 185-ата годишнина от

...
В знак на признателност и по случай 185-ата годишнина от
Коментари Харесай

В Русе отбелязаха 185 години от рождението на Васил Левски

В знак на благодарност и по случай 185-ата годишнина от рождението на Васил Левски, регионалният шеф на Русе Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев поставиха цветя пред паметника на Апостола на свободата в Парка на възрожденците.

„ Нека не разрешаваме изопачение на идеалите, които Левски заложи в основите на модерна България. Днес постоянно политиците не помнят, че националната работа би трябвало да стои над всичко “, разяснява Станев. Той акцентира и за следващ път, че от нашите дейности зависи по-доброто на следващия ден на страната ни и че е извънредно време дружно да продължим делото на Апостола.

Припомняме, че построяването на паметника стана допустимо откакто повече от две десетилетия жителите на града чакаха сходна самодейност. След доста премеждия, в последна сметка построяването на паметника се осъществя от предприемчив комитет, в който участваха редицаобщественици, а негов ръководител бе Искрен Веселинов. Решението в крайдунавския град да има монумент на Апостола бе взето още през 2014-а като желанията бяха до края на 2016 година концепцията да се осъществя. По ред аргументи обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе разгласен народен конкурс, в който участваха 11 планови разработки. Победител не бе определен, само че се даде късмет на създателите на три плана да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от разновидностите не получи утвърждение. Така се стигна до оповестяването на втори народен конкурс, като при започване на декември 2018 година бе избран спечелилият – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и проектант Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за изработката му бяха събрани от Национална дарителска акция, в която се включиха политически партии, държавни и локални институции, както и голям брой жители. Изграждането на паметника коства към 150 000 лв., като най-големите донори бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

През актуалната година за първи път бе проведена и взаимна гала сред Областната администрация и Общината за отбелязване на 149 години от гибелта на Левски.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР