Западните демокрации, които наблягат на своя прагматизъм, често срещат трудности

...
Западните демокрации, които наблягат на своя прагматизъм, често срещат трудности
Коментари Харесай

Ще счупят ли Путин и Си Дзинпин световния ред?

Западните демокрации, които натъртват на своя прагматизъм, постоянно срещат компликации при разбирането, че идеологията може да бъде главен мотор на политиките, провеждани от автокрациите и диктатурите. Това противоречие беше в основата на подценяването от Европа и Съединените щати на силата и дързостта на имперските упоритости на Владимир Путин. То също по този начин изяснява за какво западните водачи дълго смятаха връзките сред Китай и Русия за толкоз нежни и толкоз небалансирани, че да наподобява невероятно да просъществуват задълго. Това написа политическият анализатор Изабел Ласер в публикация за френския всекидневник Le Figaro.

Войната в Украйна, в противен случай, ускори партньорството сред двата някогашни комунистически колоса от Студената война. Тя хвърли Русия в обятията на Китай и сътвори връзка сред Пекин и Москва, която образува едно от сърцата на актуалната геополитика.

Русия се обърна към Китай през 2014 година, когато анексирането на Крим и дестабилизирането на Донбас провокираха напрежение със Запада, който предприе първите наказания против Кремъл. След това, от 2022 година, когато връзките с Европа и Съединените щати се утежниха, Русия се обърна напълно към Китай. Същата година, при започване на февруари, тъкмо преди пълномащабното навлизане в Украйна, Си Дзинпин и Владимир Путин поставиха основите на " другарство без граници ". В Москва през март 2023 година двамата президенти опазиха " неограничените вероятности " на съдействието си. От китайска страна удостоверяват, че връзките " надалеч надвишават елементарен двустранен обсег ", че са " от решаващо значение за света и бъдещето на човечеството ". Двете столици изживяват политически меден месец.

Сближаването е и икономическо. Износът на нефт и газ за Китай, който разрешава на Кремъл да заобиколи западните наказания и да изпълни хазната си, с цел да финансира войната и елитите, частично изяснява устойчивостта на съветската стопанска система от началото на спора, което изненада доста европейски икономисти.

Но съглашението към този момент е и военно. Съединените щати неотдавна осъдиха всеобщите покупки от Москва на електронни съставни елементи и машинни принадлежности, които разрешават на руснаците да усилят производството си на балистични ракети. Западното разузнаване също оповестява за продажби от огромни китайски компании на оптични системи, употребявани в съветските танкове, както и мотори за дронове и задвижващи системи за крилати ракети. Тези софтуерни прехвърляния изясняват, по едно и също време с прекосяването на страната към военна стопанска система, скоростта, с която съветската отбранителна промишленост съумя, макар западните наказания, да се възвърне и да създаде боеприпас, който слага украинците в усложнение. Което накара американски чиновник да каже, че Китай оказва помощ на Русия да реализира " най-голямата си военна агресия от руската ера насам и с по-високо движение, в сравнение с сме считали за допустимо ". Украинците усещат резултатите на терен. " Би било по-трудно за Русия да продължи офанзивата си против Украйна без поддръжка от Китай ", съобщи Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

В последна сметка, несъмнено, Русия, обезкървена от войната и в демографски крах, рискува да бъде васализирана от Китай. Китайското въздействие към този момент нараства в области от съветски интерес, като страните от Централна Азия и Африка. Пекин, който не осъди нахлуването на Русия в Украйна и в никакъв случай не приказва за " война ", когато разисква тематиката, също може един ден да се умори от словесните и военни ексцесии на съветските водачи. През пролетта на 2023 година китайското държавно управление към този момент беше предизвестило Кремъл да смекчи заканите си за потребление на нуклеарни оръжия. " Това е класическа връзка сред огромните сили, съсредоточена върху реалполитиката ", само че която разкрива увеличение на " геополитическата и икономическа взаимозависимост " на Русия от Китай, обобщава експертът Бобо Ло в отчет на института Ifri. Както споделя Уилям Бърнс, ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ, " Китай остава единственият противник на Съединените щати, който има както желанието да промени интернационалния ред, по този начин и икономическата, дипломатическата, военната и софтуерната мощност да го направи ".

Междувременно обаче Пекин и Москва споделят идентични политически цели на интернационалната сцена: отстъплението на Съединените щати, битката против " западната надмощие ", желанието да се построи нов интернационален ред и да се предложи на света незападна " световна цивилизация ", по думите на китайския режим. Подобно на Русия, Китай счита, че точно европейците и американците са в основата на " първопричините " за войната в Украйна. " В момента има промени, каквито не сме виждали от 100 години, и ние сме тези, които управляват тези промени дружно ", сподели Си Дзинпин. Интересите на двата режима се сближават. За Русия връзката с Китай е единственият метод да поддържа и продължи борбата си със Запада и войната си в Украйна. И с цел да промени интернационалния ред в своя изгода, Си Дзинпин би трябвало да има Русия на своя страна.

" Няма да има повече по-висши демокрации " удостовери взаимната декларация на двамата президенти след срещата им през 2022 година След като войната в Украйна се трансформира в най-голямото тестване за световния баланс на силите, Китай не може през днешния ден да поддържа провалянето на Русия, което би противоречало на неговия дискурс за упадъка на Запада и би го предиздвикало да загуби другия огромен главен съперника на политическия ред след Втората международна война и собствен съдружник в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Идеологическият, стопански и боен съюз на двете ревизионистки сили на Изтока не оставя доста вяра за настояванията на американците, които биха предпочели техните европейски сътрудници да окажат напън върху Китай да спре да оказва помощ на Русия във войната й против Украйна. Още повече, че плановете за деконструиране на интернационалния ред, ръководени от Москва и Пекин, се поддържат от Иран и Северна Корея. И че срещат доброжелателното блаженство на част от " Глобалния юг ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР