В Южна Европа хората вече дни наред страдат от жегите.

...
В Южна Европа хората вече дни наред страдат от жегите.
Коментари Харесай

В България: още две седмици жега

В Южна Европа хората към този момент дни наред страдат от жегите. За Испания сред понеделник и сряда се предвиждат температури сред 42 и 44 градуса, заради което в част от страната е разгласен код алено. Същевременно испанската метеорологична работа предизвестява за повишен риск от пожари. На канарския остров Ла Палма огнената буря докара единствено за ден до унищожаването на 4700 хектара - площ, която е равна на 6500 футболни стадиони. Наложи се евакуацията на над 4000 души.

В Италия се задава идната гореща вълна

Заради жегите в Италия министерството на опазването на здравето разгласи код алено за 16 огромни града. В Рим се чакат 37 градуса, във Флоренция 38, в Болоня 39. В Апулия, както и на Сардиния и Сицилия темепературата може да надвиши 40 градуса.

Жегата в Италия е породена от антициклона " Цербер "  - триглавото куче, което пази изхода на подземния свят според гръцката митология. " Цербер "  предстои да бъде преместен от " Харон ", чието име също идва от митологията - това е лодкарят, който транспортира мъртвите. " Харон "  се чака да докара в Рим температури от 42 градуса.

В България - само малко утешение

В България по уикенда температурите не надвишиха 40 градуса, само че както предвещават метеоролозите - от през днешния ден може още веднъж да се открият големи жеги. Повече от 40 града може да бъдат достигнати в Русе и в Сандански, като наклонността на високите температури се обрисува трайна - за интервал от две седмици.

И в Гърция не се вижда завършек на жегите

Благодарение на северните ветрове в Гърция температурата съвсем на всички места спадна под 40 градуса. Но преди този момент на Крит да вземем за пример бяха измерени 44,2 градуса.

Край на жегите обаче не се вижда. От сряда температурите още веднъж ще се покачат, през уикенда в Атина се предвиждат 44 градуса. И там поради голямата суша и ветровете съществува огромен риск от пожари, предизвестява Гражданската отбрана.

В Истанбул се изчерпват запасите от вода

И в Турция предстоят огромни горещини в идващите дни. В Анталия градусите ще са над 40. От метеорологичната работа предизвестяват най-много по-възрастните хора и децата да бъдат изключително деликатни сред 11 и 16 часа.

Междувременно в Истанбул от ден на ден понижават водните запади. Язовирите към града са цялостни единствено 41 %, което е най-ниското равнище за този сезон в последните девет години.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР