В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от

...
В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от
Коментари Харесай

Франция строи селище за болни от Алцхаймер

В Югозападна Франция стартира градежът на населено място за заболели от Алцхаймер хора, пишат локални медии, представени от Би Би Си. Проектът, който е пръв по рода си във Франция, ще одобри към 120 пациенти след завършването му до края на 2019 година

Той ще има отворена конструкция и ще предлага различни лечения. Проектът е въодушевен от сходен опит в село покрай Амстердам.

Всичко ще бъде приложено в селището, с цел да се поддържа присъединяване на жителите в обществения живот, разяснява Жан-Франсоа Дартиг, невролог и епидемиолог от университетската болница CHU в Бордо.

Алцхаймер и обвързваните с заболяването дементни положения засягат повече от един милион пациенти във Франция, като всяка година биват диагностицирани над 200 000 нови случая, показва френската Асоциация на болните от Алцхаймер. Нито едно от актуалните лекувания не може да спре заболяването.

Френското населено място ще наподобява като обичаен феодален укрепен град, характерен за местността. Няма да има забележима ограда, само че ще има доста охранявани пътеки, добре интегрирани в обществения и културиян живот на града, изяснява архитектът на селището.

Разположено на повърхност от седем хектара, то ще бъде разграничено на четири елементи, разпределени към централния площад, и ще има супермаркет, фризьорски салон и ресторант, с цел да предизвиква общественото включване.

Идеята е да се избяга от болничната атмосфера. Пациентите също така ще носят елементарни облекла. За разлика от холандския си аналог във френското населено място ще има изследователска конструкция, в която ще се съпоставят методите по отношение на обичайните домове за грижи. Учените ще живеят в селото дружно с жителите, както и със 100 гледачи и доста доброволци, които ще провеждат разнообразни действия. В селището също така ще има и подготвени кучета, които да оказват помощ на пациентите да избягат от психическата си изолираност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР