В условията на война, която се води срещу съседна държава, руските

...
В условията на война, която се води срещу съседна държава, руските
Коментари Харесай

Избори в Русия и окупираните територии: легитимни ли са

В изискванията на война, която се води против прилежаща страна, руските управляващи провеждат районни и общински избори тази неделя. Защо Кремъл се нуждае от тази " специфична изборна интервенция " и би трябвало ли опозиционно настроените жители да вземат участие в нея?

За изборите в властнически страни

Както отбелязва политологът Кирил Рогов, " смисълът на изборите в властническите страни е да се показва степента на надзор на режима върху политическата система и елитите ". Местните избори в Русия са във фокуса на специалистите от 2018 година насам, " след кримския синдром ", когато започнаха да се разрастват протестните придвижвания, появи се нова съпротива, в която значима фигура стана Алексей Навални.

Тогава се оказа, че някъде в страната " контролът на управляващите е отслабен " - имаше протестно гласоподаване и беше определен " някой неверен ". Тази частична загуба на надзор е била огромно предизвикателство за режима, споделя Рогов.

Според представител на локалната власт в Русия, поискал анонимност, ерозията на поддръжката за Кремъл в този интервал не се дължи единствено на икономическото неодобрение, само че и на смяната на полезностите у мнозина. " Опозицията и хората, които се считат за несъгласни с режима, би трябвало да влагат в това ", счита политикът. " В този смисъл локалните избори не са панацея, само че те са ключът към демократизацията на Русия. "

От своя страна политологът Александър Кинев акцентира, че е изрично срещу изборите в Русия да се считат за профанизиране: " Да, има лимитирана конкуренция, следена партийна система и доста ограничавания и забрани за опозицията, само че въпреки всичко са избори. ”

Темата за войната в съветските избори

Темата за войната в Русия " въобще не съществува от позиция на публичния дискурс ", декларира Кинев: нито пресата, нито елементарните хора я разискват заради забрани.

Това се удостоверява и от Станислав Андрейчук от придвижването " Голос ”. " И претендентите, и чиновниците в щабовете споделят, че не повдигат тази тематика. Първо, те не знаят каква реакция да чакат. Освен това, както ни сподели един от наблюдаващите в щаба на " Единна Русия " в един от районите, те просто са забранили да се визира тематиката за военните дейности, тъй като това води до загуба на интерес ", споделя той.

" Все по-малко хора в Русия поддържат войната ", споделя опита си от общуването с гласоподавателите си различен локален политик. Той споделя, че повода за тази война е властническият режим, а повода за властническия режим е неучастието на хората в политиката.

Темата за войната съвсем не участва в акцията преди локалните избори в РусияСнимка: Dmitry Yagodkin/TASS/dpa/picture alliance

На въпрос защо Навални и някои други опозиционни водачи приканват поддръжниците си да вземат участие в изборите даже при толкоз висок риск от изборни манипулации той дава отговор по следния метод: " Всяко нещо, което визира присъединяване на хората в политиката, работи против властническия режим. Съответно всяко присъединяване в изборите не е легитимация на режима, а битка и опозиция ".

Според Кирил Рогов задачата на Кремъл на районните избори през септември, както и на президентските избори, е да показва, че режимът има цялостен надзор върху изборната система, върху способността на популацията да показва гражданско неодобрение и върху локалните елити, на които няма да бъде разрешено да играят лична игра.

Изборите в окупираните територии на Украйна би трябвало да покажат, че и те са навлезли в съветското политическо пространство и " там е почнал естествен властнически живот ", счита Рогов.

Трябва ли Европейски Съюз да признае резултатите от гласуването?

Остава въпросът дали Европейски Съюз би трябвало да признае резултатите от изборите в Русия. " За Европейски Съюз е значимо непрекъснато да акцентира, че отхвърля окупацията, а актуалните избори са добър мотив за това. Подобни изказвания са безполезни сега, само че те основават традиция, политическа история, която може да бъде значима в бъдеще ", казва Кирил Рогов. Той дава образец с балтийските страни, които са били под руска окупация в продължение на повече от 40 години. Фактът, че тази окупация не е била приета от доста страни в света, е изиграл значима роля за самосъзнанието на хората в тези републики, счита специалистът.

" Смятам, че от страна на Европейски Съюз има незадоволително наказание и във връзка с репресиите и властническите способи на ръководство, на диктатурата в Русия ", прибавя Рогов. Схващането, че " има една Украйна, която стои на страната на справедливостта, и една Русия, която стои на страната на злото ", той счита за неопределено: " В Русия има доста хора, които стоят на страната на справедливостта и демокрацията, само че се усещат безпомощни. Подкрепата за тях от публични представители също е доста значима ", добавя той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР