В условията на икономическа криза банковата система отчита печалба от

...
В условията на икономическа криза банковата система отчита печалба от
Коментари Харесай

Банките отчетоха печалба от 515 млн. лв. към полугодието

В изискванията на икономическа рецесия банковата система регистрира облага от 515 млн. лева към полугодието.  Реализираният плюс от трезорите обаче е много под облагата по отношение на същия интервал нна предходната година - 918 млн. лева за същия интервал на предходната година. Това демонстрират данните на Българска народна банка за положението на банковия бранш към края на юни.

Забавянето на стопанската система е довело до растеж в спестяването и депозитите на предприятия и семейства. За второто тримесечие на годината депозитите порастват с 263 млн. лева (0,3%). Пре депозитите на семействата и нефинансовите предприятия има нарастване от надлежно 937 млн. и 440 млн. лева, само че депозитите при кредитните институции и други финансови предприятия понижават. Докато едни икономисват, други се постанова да теглят заеми. За тримесечието заемите за семействата порастват съд 198 млн. лева (0,8%) растеж, заемите за нефинансовите предприятия понижават с 415 млн. лева (1,1%). 

Данните на Българска народна банка показваг още, че 85 343 семейства са се възползвали досега от опцията за отсрочване на взети от тях банкови заеми поради рецесията с ковид. Одобрените от банките заявки на семейства за отлагане на задължения са в размер на 1,91 милиарда лева Одобрените заявки от предприятия в границите на този интервал са 13 156 на обща стойност 6,2 милиарда лева Така равносметката е за отсрочени задължения на компании и жители на обща стойност 8,12 милиарда лева

Българска народна банка напомня, че мораториумът върху заплащанията по заеми бе утвърден на 9 април. Спрямо края на април общият брой на утвърдени заявки е нараснал с 61 288, а  размерът на дълга с натрапен мораториум пораства с 4,7 милиарда лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР