В условията на галопираща инфлация и вече доказаната спекула при

...
В условията на галопираща инфлация и вече доказаната спекула при
Коментари Харесай

Директорът на „Билла“ взима 90 000 лв. на месец, в „Лидл“ и „Кауфланд“ по 70 бона

В изискванията на галопираща инфлация и към този момент потвърдената далавера при цената на млякото, кашкавала, сиренето, свинското, телешкото и агнешкото месо (40 лева за кг!), краставиците (7-8 лева за кг.) и въобще всички хранителни артикули и то освен тези от първа нужда, висшите ръководещи мениджъри на огромните вериги супермаркети печелят милиони левове под формата на бонуси за „ отличните финансови резултати ”.

Проучване на вестник „ Уикенд “ откри, че шефовете на най-оборотните вериги супермаркети у нас „ Билла “, „ Лидл “, „ Кауфланд “, „ Метро “ и „ Т-маркет “ прибират 5-цифрени месечни заплати, а в края на всяка финансова година висшите мениджъри получават и солидни
бонуси за положителни резултати, които могат да доближат и до над 1 млн. лева на човек!

Колосални хонорари прибират и висшите мениджъри на единствената българска огромна верига за хранителни магазини „ Фантастико “, която, уви, е усвоила сенчестите и съвсем рекетьорски способи на непознатите търговски вериги в връзките си с производители, снабдители и вносители на бързооборотни артикули.

Завесата за грандиозните и противозаконни далавери, които въртят мениджърите на петте най-големи задгранични вериги магазини първо беше публично повдигната от уволненият със скандал изпълнителен шеф на държавната млекопреработвателна компания „ Ел Би Булгарикум “ Николай Маринов.

Дни след уволнението си, той разкри, че една от аргументите за неговото „ обезглавяване “ е написана от него заповед, с която цената на млякото и млечните артикули, създавани в държавното дружество, се понижава с 30%.. Маринов описа по какъв начин несполучливо е опитал да понижи цената доста по-рано, само че не му е било позволявано, защото това не устройвало огромните задгранични вериги.

От „ Кауфланд “ да вземем за пример упорствали, че в техните магазини цената на млякото и сиренето трябвало да е идентична и даже по-евтина от тази във фирмените магазини на „ Ел Би Булгарикум “ и надлежно отказвали да зареждат от държавното дружество. При опит на Николай Маринов да сезира Комисията за отбрана на потребителите и други институции, му било казано и то персонално от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, че не може да води война с огромните вериги от чужбина, защото над тях е обтегнат чадър от немското посолство. „ Билла “, „ Лидл “, „ Метро “ и „ Кауфланд “ са немски хранителни вериги, а „ Т-маркет “ е литовска.

През последните дни министърът на земеделието Явор Гечев се принуди да признае абдикацията на страната пред спекулата на огромните вериги супермаркети, притиснат от стотиците подавани сигнали от клиенти и производители на храни.

„ Структурата в българските магазини не наподобява на която и да е друга, има аномалии по цялата система. Този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Не е обикновено сиренето да се продава с надценка от 50% и от горната страна в супермаркетите. Прясното мляко пък се изкупува за един лев, в дребните компании даже за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, тъй като има опаковка, пастьоризация, превоз. Доставя се до магазинната мрежа под два лв. – на цени от 1,60 – 1, 80 лв.. На щанда е 3,60  – 3,80 лева

Надценката при млякото е над 200%! “, заключи кожодерските цени в България Явор Гечев, без обаче да даде явен отговор за какво страната е позволила популацията й да бъде обеден обирано от печалбари.

Явор Гечев не посмя да употребява даже определението „ далавера “ във връзка с супермаркетите и не даде приемливо пояснение по какъв начин служебното държавно управление има намерение да озапти галопиращата инфлация в областта на бързообротните храни, формиращи към 40% от месечните разноски на всяко семейство в България.

Десетки производители на български хранителни артикули от дълго време сигнализират, че не те са в основата на мощно и непрекъснато завишаваните през последните месеци цени, а огромните търговски вериги, които извиват ръцете на сътрудниците си и ги товарят с големи спомагателни такси.

„ За да популяризирам месото си в брошурата на „ Лидл “, предходната година платих 600 000 лв. в допълнение! Това е наложително изискване, с цел да те позволен до щандовете – би трябвало да си платиш и за рекламата в брошурите им, които излизат всяка седмица в огромен тираж.

Прибират се също и такси за маркетинг и положително позициониране и по този начин разноските ми набъбнаха до 750 000 лв.. Забраниха ми и да продавам месото си под цената, избрана от тях, която е повишена с над 20%. Накрая обаче ревизират мен за далавера, само че в никакъв случай комерсиалните вериги! “, ожали се месар от Горна Оряховица, поискал името му да остане неразкрито по обясними аргументи. По думите му, в случай че не заплаща тези безумни такси, цената на месото му ще е най-малко с 3 лв. по-ниска за кг.

Млекопроизводител пък споделя, че даже при промоциите, когато цените се понижават, огромните търговски вериги не губят, а масрафа се поема от производителя. „ Ако имаш контракт за доставка за повече от 2 години, си длъжен един път на всеки три месеца да даваш отстъпка от 30% от продукцията си – убеждават те, че по този начин популяризират продукта ти, само че в действителност това е остроумен трик на търговеца да принуди производителят да поеме разноските по отстъпките “, възмущава се мастит млекар.

Той разкри, че неотдавна най-голямата компания за произвеждане на айрани в България е била принудена да заплаща с 10% повече за маркетинг и реклама, като против това й предложили да усили цената на айраните с 15%.

„ Въпреки, че комерсиалните вериги с непозната благосъстоятелност симулират действителна конкуренция, в доста случаи те работят единни като картел – постоянно усилват по едно и също време цената на хляба, кашкавала, яйцата, млечните артикули и месата “, безапелационен е огромен производител на тестени произведения.

За да поддържат високи облаги, само че в същото време и с цел да оферират месо на относително ниски цени, задграничните вериги безусловно издевателстват над българските месопроизводители.

„ Притискат ни за цена от под 10 лв. за свинско, която е нереална. Същевременно огромните вериги магазини внасят посредством компании бушони замразено месо от Полша, Чехия и Ирландия.

Всяка огромна верига магазини работи със лични сътрудници от сивата сфера и посредством тях се укрива Данък добавена стойност за десетки милиони левове ежемесечно, не годишно! Това се случва от дълго време, само че в никакъв случай не се стига до навлизане на ГДБОП и данъчни в офисите на непознатите вериги супермаркети даже при следствие на грандиозни Данък добавена стойност схеми, като да вземем за пример тази с месото и захарта на Иван Танев – Универсалния отпреди десетилетие. Винаги го отнасят единствено вносителите, само че не и поръчителите на вноса на месото, което влиза контрабандно. Тези номера се въртят и от „ Фантастико “, които въпреки че са българска верига, преди 5-6 години напълно копираха модела за работа на непознатите търговци ”, споделя производител на салами от Плевенския район.

Че огромните вериги магазини движат подмолно контрабанда за милиони левове сигнализира още преди десетилетие ловешкият наедрял предприемач Гриша Ганчев. Настоящият необут на ЦСКА беше обвиняем по дело за укриване на Данък добавена стойност от търговия със захар. В едно от редките си изявленията по тематиката, обещано пред Сашо Диков, Ганчев разгласи, че контрабандата се движи не от българските производители, а от задграничните вериги супермаркети, които ежемесечно измислят нови разнородни хватки за контрабандна на бързооборотни артикули посредством основаване на фирми-бушони, вериги от компании с краен изчезнал търговец или бутафорни снабдители. От думите на Гриша Ганчев не последва нищо, а оттогава неговата бира „ Леденика “ не се предлага на щандовете на задграничните вериги супермаркети.

Продължава и порочната процедура от производителите на хранителни артикули и пакетирани храни да се желаят всевъзможни такси, които непрестанно се подвигат. Публична загадка е, че с цел да стои стоката ти на рафтовете, би трябвало да платиш „ входна такса ”, както и да плащаш непрестанно всевъзможни суми за участия в промоции, които са в размер на десетки хиляди левове, жалват се производители.

Безобразната далавера и скрита контрабанда на огромните вериги супермаркети евентуално ще им донесе рекордна облага за 2023 година, която ще надвиши дори и плодородната за „ Кауфланд “, „ Билла “, „ Лидл “, „ Метро “ и „ Т-маркет “ 2022 година

Не е за поверие, само че общия оборот на веригите е 5 милиарда лева за отминалите 365 дни. Подобни равнища на облага не са формирали дори енергийните сдружения, при все, че предходната година инфлацията в енергетиката надмина 200%.

Именно поради високите равнища на облага в резултат на очеизваждащата и незабелязана единствено от (не)компетентните държавни институции далавера в огромните търговски вериги супермаркети, висшите им мениджърски екипи прибират безусловно банкерски заплати.

„ Върнахме се при комунизма, когато бакалинът печелеше повече от учения – в този момент отново е същото! “, подмятат не без известна доза злоба инак добре печелещи IT мениджъри по адрес на сътрудниците си „ магазинери “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР