В условия на дефицит сме и складовете доставят на аптеките

...
В условия на дефицит сме и складовете доставят на аптеките
Коментари Харесай

Лекари виновни за дефицита на лекарства в аптеките

„ В условия на недостиг сме и складовете доставят на аптеките до 10 кутии азитромицин на седмица. Няма с какво да се лекуват пациентите. По отношение на антибиотиците могат да се намерят разнообразни решения, тъй като има азитромицин от други търговски марки. Проблемът е с лекарства, които липсват, само че не могат да бъдат сменени от други “, съобщи пред БНР Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

Той разясни, че няма неналичия при витамините и при добавките.

Вълев добави, че лекари изписват на пациентите по шест кутии, които няма по какъв начин да се изпият, „ само че концепцията е цялото семейство да получи лекарството с една рецепта “.

„ Практиката на свръхпредписване на опаковки докара до свръхдефицит. Системата не е планувана за това осеммилионно население да си купи по една опаковка и да си я държи в шкафа... Свръхупотребата на антибиотици води до устойчивост, това е проблем “, безапелационен бе аптекарят.

„ Ролята на страната е да подсигурява, а не да се намесва в свободния пазар на медикаменти. Държавата би трябвало да има складирани медикаменти и при потребност да подава количества към лечебни заведения, да вземем за пример... Всички звена, ангажирани с коронакризата, трябваше да основат в точния момент система, през която да се актуализират логаритмите за профилактика и за лекуване. От началото на рецесията до момента никой не е подал директива във връзка с лечението към аптеките “, уточни Вълев.

По думите му всеобщо в интернет се публикуват логаритми за лекуване, множеството от които са „ цялостна лаищина “, хората вървят всеобщо по аптеките с този лист и купуват. „ Трябва да се вкара електронна рецепта. 10 години такава не съществува. Снимка по вайбър не е електронна рецепта “, предизвести Антон Вълев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР