В Украйна Владимир Путин е притиснат до стената. Армията му

...
В Украйна Владимир Путин е притиснат до стената. Армията му
Коментари Харесай

Китай явно ще иска да осуети военно поражение на Русия

В Украйна Владимир Путин е притиснат до стената. Армията му мъчно напредва, стопанската система му се задъхва от западните наказания, а заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд, изолира съветския президент както в никакъв случай до момента. Посещението на китайския водач Си в Москва вероятно е вдъхнало нова вяра на Путин.

Китай поддържа съветската стопанска система

Символиката очевидно бе умишлено търсена. Пътуването стартира съвсем в същия ден, в който преди тъкмо девет години бе анексиран украинския полуостров Крим. Путин хвърча за първи път до окупирания и преди този момент изцяло опустошен град Мариупол – станал сцена на най-тежки военни закононарушения. И като че ли в прилежаща Украйна не се води извънредно брутална война, китайският водач дойде в Русия на тридневно държавно посещаване, а медиите възхваляваха другарството сред Путин и Си и това, че Русия и Китай си партнират " един до друг ".

Видимият резултат от срещата: увеличение на търговията. Това ще обвърже отслабената от войната Русия още по-силно с Китай, само че също по този начин ще помогне индиректно и за удължаването на тази война. Китай купува от ден на ден съветски първични материали и продава от ден на ден артикули на Русия. Китайските компании запълват тези пазари, които преди войната бяха доминирани от западни компании.

Информирал ли е Путин Си за идната ескалация?

Затова пък резултатите от последната китайска дипломатическа самодейност за Украйна са съвсем незабележими. Може да се допусна, че похвалената от Путин като „ основа за мирни договаряния “ 12-точкова самодейност на Пекин в действителност не е била съществено замислена. В противоположен случай тя нямаше да се появи цяла година след нашествието и нямаше да пропусне централния въпрос - изтеглянето на съветските войски.

Замразяването на войната в настоящия миг би било победа за Путин. Ето за какво ще стане ясно дали Си се отнася съществено към своето ходатайство, чак откакто беседва с украинския президент Володимир Зеленски.

Това беше едно от тези визити, при които чак постфактум излиза наяве какво още се е обсъждало зад компактно затворените порти. Трябва да предположим, че главната грижа на Путин е била да осведоми Си за вероятните си последващи стъпки в Украйна.

През идните месеци Русия може би ще ускори офанзивата си по фронта, което ще има брутални последствия за украинското население. Ако това е фактически по този начин, Москва очевидно желае още занапред да си обезпечи поддръжката на Китай, въпреки тази поддръжка към този момент да остава невидима за външния свят.

Китай евентуално желае да предотврати вероятно проваляне на Русия

Западът следи този все по-силен съюз с изненада и без хрумвания по какъв начин да му се опълчи. Той към момента се въздържа от остра рецензия заради стопански ползи и очаквания за дипломатическо ходатайство. Може би се допуска, че Китай ще се дистанцира от Москва незабавно щом стане пределно ясно, че Путин рискува да загуби войната. Може би това в действителност ще се случи и „ китайската стена “ зад тила на Путин ще се пропука.

Роман ГончаренкоСнимка: DW

Друг сюжет обаче наподобява по-вероятен: Китай ще се опита да предотврати провалянето на Русия, било посредством дипломация или посредством открити доставки на оръжие. Западът би трябвало да е квалифициран за това.

Не беше прекомерно от дълго време, когато в Берлин и други западни столици постоянно споделяха: " Не бива да тласкаме Русия в обятията на Китай ". Това беше наивно, тъй като в действителност от дълго време се е случило, а в този момент тази прегръдка става все по-силна и Западът няма благоприятни условия да я осуети. Посещението на Си в Москва единствено я направи по-очевидна.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР