В Украйна обясниха защо продължават да вземат пари от Газпром“

...
В Украйна обясниха защо продължават да вземат пари от Газпром“
Коментари Харесай

Защо Украйна лъже за газовия транзит към Европа

В Украйна обясниха за какво не престават да вземат пари от „ Газпром “ и да помпат съветски газ. Оказва се, че това се случва само и единствено поради европейските сътрудници, с цел да не замръзнат. Украинският „ Нафтогаз “ обаче увърта. Какви изгоди получава Украйна от директния бизнес и какво ще загуби, когато би трябвало да бъде закрит?

Украйна непрекъснато упорства Западът да ограничи всякакво икономическо съдействие с Русия. Наскоро Киев даже уточни на Европа нуждата да спре закупуването на петролни артикули от Индия, защото те се създават от съветски нефт. В същото време самата Украйна не бърза да следва настояванията си, измисляйки си оправдания.

Единствената причина, заради която Украйна продължава да транзитира съветски газ, е поддръжката на европейските сътрудници, сподели Алексей Чернишов, ръководител на борда на компанията за рандеман, превоз и преправка на петрол и газ " Нафтогаз “.

„ Е, в прочут смисъл по какъв начин можете да продължаваме да консумирате съветски газ? Правим това единствено за вас от Европейския съюз, с цел да не замръзнете “, сподели той пред списание „ Нюзуик “.

По думите му тази поддръжка е изключително значима за страните в Европа, които нямат изход на море. Според него страни като Чехия, Унгария, Австрия, Словакия имат „ доста стеснен достъп до други канали за доставки “.

Въпреки внезапното понижаване на доставките на газ от Русия за Европейски Съюз - с повече от половината, природният газ от Русия към момента се търси от доста, в това число в огромните европейски страни. Русия към момента е вторият максимален снабдител на природен газ след Съединени американски щати, отбелязва изданието.

„ Отчасти това в действителност е поклон към Европа. Европейците, несъмнено, не биха желали да останат без съветски газови доставки през Украйна. И макар че не толкоз доста минава по украинския маршрут, той към момента е важен за европейския пазар. Спирането на преноса през Украйна незабавно би довело и ще докара до скок на цените на газа “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление и Фонда за национална енергийна сигурност.

Като се има поради спешното положение на европейската стопанска система, нейните несполучливи опити за превъзмогване на инфлацията и нарасналите цени на горивата, в частност на дизела, те биха желали да избегнат нова газова рецесия. Цените на газа в Европа към този момент започнаха да се повишават след лятното " захлаждане " и приближават 500 $ за хиляда кубически метра. Колкото по-близо е отоплителният сезон, толкоз по-висока може да стане цената даже без прекъсване на преноса през Украйна.

„ Газът, който минава през Украйна, се получава от съвсем всички страни, ситуирани на север от Унгария. Това са Германия, Италия, Австрия, Чехия, Словакия, Франция. Всяка страна получава дребни размери, само че те са значими. Ако спре преносът през Украйна, няма да има повече доставки на съветски газ за тях. Затова европейците ясно споделят на Украйна да не стопира преноса, в противоположен случай може да понижат размера на помощта за страната “, споделя специалистът. Украинската страна обаче увърта, че толерира преноса на съветски газ единствено поради европейците. Транзитът е преференциален и за самата Украйна.

Първо, Украйна получава съветски пари под формата на директни такси. Според контракта заплащането за изпомпване на 109,5 милиона кубически метра дневно или 40 милиарда кубически метра на година се очакваше да бъде 1,2 милиарда $, отбелязва Юшков. Транзитът обаче пада 2,6 пъти – до 42 млн. куб.м.

Въпреки че договорът за пренос планува изискването „ изпомпваш или плащаш “, „ Газпром “ към момента заплаща на Украйна за действителните размери на доставките, т.е. за 42 милиона кубически метра дневно (а не 109,5 милиона кубически метра). Защото „ Газпром “ счита, че не той е спрял доставките, а че му е неразрешено да изпомпва газ в по-големи размери, защото украинската страна е блокирала южния маршрут през „ Сохрановка “.

Така за годишно изпомпване на 15 милиарда кубически метра Украйна ще получи към 500 милиона $ от „ Газпром “. За какво Киев харчи парите?

„ Операторът на украинската газотранспортна система взема пари от тази сума за оперативни действия, защото те обезпечават изпомпването на газ и харчат сила за това. Всичко, което им остава, трансферират на „ Нафтогаз “, който разтваря тези пари в облагите си. Ако „ Нафтогаз “ има облага в края на годината, тя се изплаща на страната под формата на дивиденти. Тоест украинският бюджет получава доста по-малко от това, което „ Газпром “ заплаща. Тези пари са нужни главно за оператора и употребата на газотранспортната система, както и за „ Нафтогаз “, който добива газ “, изяснява Юшков.

Поради внезапен спад на потреблението на газ в Украйна - най-малко два пъти, в този момент е необичаен случай, когато Украйна има задоволително лично произвеждане на газ, с цел да задоволи вътрешния пазар. С съветски пари обаче се поддържа газопреносната система, оказва помощ се и украинският рандеман на газ и даже се отделя малко от бюджета.

След прекратяването на преноса на съветски газ най-вероятно парите от украинския бюджет, в противен случай, ще би трябвало да бъдат изтеглени, в това число за поддръжка и произвеждане на тръби. Защото преносът на газ за Европа ще спре, само че за разпределението на украинския газ през територията на Украйна е невероятно без тръби. Тази работа и инфраструктура изисква пари. Просто до момента постоянно са плащали с съветски пари.

Как се построява директният бизнес в продължение на десетилетия и какво ще се промени, когато завърши?

„ Украинците вземат толкоз газ от директните размери, колкото им е нужен за ползване в районите по директния водопровод. Те създават сходни количества в западната част на страната, където се намират главните залежи, и ги подават назад в директния водопровод. Колкото газ е влезнал на територията на Украйна, толкоз би трябвало да отиде и в Европа. Но физически европейците не получават същия газ, част от него е украинско произвеждане. Ако няма пренос на съветски газ, тогава Украйна ще би трябвало да реорганизира цялата газотранспортна система. Те ще би трябвало физически (а не виртуално) да изпомпват газ от своите западни залежи в Централна и Източна Украйна, т.е. да изпомпват добития газ в противоположна посока, което физически в никакъв случай не са правили. Физически е допустимо тръбата да се пусне в противоположен режим. Но ще бъде доста по-скъпо и неловко “, изяснява Игор Юшков.

Цялото това преструктуриране на украинската газотранспортна система ще изисква спомагателни пари в допълнение към ежедневните оперативни разноски. И в този момент ще би трябвало да вземете пари за това не от съветския, а от личния си украински джоб.

Като се има поради, че Украйна няма пари, тя обичайно ще изиска от западните си сътрудници помощ за това. В същото време европейците към този момент са изтощени от спасяването на украинската стопанска система и те също могат да бъдат разбрани - през първата половина на годината в еврозоната беше записана криза.

Въпреки това Украйна и Европейски Съюз имат по-малко от година и половина, с цел да схванат по какъв начин да поддържат преноса на газ през украинска територия. Договорът за пренос изтича през декември 2024 година Киев, несъмнено, отхвърля да договаря с Москва за неговото удължение, само че непосредствено загатва, че в случай че Брюксел се съгласи с това, тогава в името на европейските си сътрудници Киев ще продължи да взема парите на „ Газпром “. Както и съветски пари за изпомпване на съветски нефт по нефтопровода „ Дружба “ (доставките по тръбопроводи на съветски нефт за Европейски Съюз са освободени от санкции).

В момента през Украйна се изпомпват към 42 милиона кубически метра газ дневно, макар че съгласно контракта би трябвало да се доставят 109,5 милиона кубически метра дневно. Годишно това значи, че през Украйна би трябвало да се изпомпват 40 милиарда кубически метра на година, само че тази година в най-хубавия случай ще бъдат изпомпвани 15 милиарда кубически метра. Газпром изпомпва по-малко от контрактуваното, защото Украйна спря да изпомпва газ през Географска информационна система „ Сохрановка “ от 11 май 2022 година и остави да изпомпва единствено през Географска информационна система „ Суджа. “ Това е входната точка за газ за Украйна от Русия.

Европейците получават почти 15 милиарда кубически метра годишно през " Турски поток ". Това са двата останали маршрута за доставка от наличните преди четири маршрута. Двата „ Северен поток “ са взривени, а доставките по газопровода „ Ямал-Европа “ през Полша са невъзможни заради взаимни наказания.

И двата настоящи маршрута доставят газ на разнообразни европейски страни. Чрез „ Турски поток “ газ, с изключение на самата Турция, получават главно страните от Балканския район – по-специално Унгария, България, Гърция, Сърбия, Румъния и Северна Македония.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР