В училище в Тексас тази седмица бяха убити 19 деца.

...
В училище в Тексас тази седмица бяха убити 19 деца.
Коментари Харесай

Оръжейното лоби и Доналд Тръмп: ръка за ръка въпреки трагедията в Тексас


В учебно заведение в Тексас тази седмица бяха убити 19 деца. Това не попречи на оръжейната асоциация да организира годишната си среща и да отбрани " фундаменталното право " за носене на оръжие. Сред представителите беше и Доналд Тръмп.

В петък хиляди хора се събраха пред конгресен център в Хюстън, Тексас. Провеждащата се там годишната среща на американската Национална оръжейна асоциация беше съпроводена с митинги. Демонстрантите държаха кръстове със фотоси на жертвите от стрелбата в Ювалди, също в щата Тексас, където.
Редакцията предлага
Трагедията още веднъж обърна погледите към Националната оръжейна асоциация - най-голямото оръжейно лоби в страната, в което членуват 5 милиона души и е един от главните спонсори на множеството конгресмени от републиканската партия.

Фактът, че Съединени американски щати претърпя най-тежката си учебна пукотевица от десетилетие, въобще не повлия на полемиките по време на срещата на оръжейната асоциация. Изпълнителният шеф на асоциацията Уейн Лапиер счете, че случилото се е съвършеният мотив да затвърди " фундаменталното право " на американците да пазят себе си и своята общественост.

Тръмп отбрани правото за владеене на оръжие

Гостите в конгресния център посрещнаха някогашния президент на страната Доналд Тръмп с аплодисменти. Той отхвърли апелите за по-строг надзор върху огнестрелните оръжия и вместо това прикани те да служат за отбрана от " злото ". " Съществуването на зло в нашия свят не е причина да се лишава оръжието на жителите, които съблюдават законите ", съобщи Тръмп пред участниците в конференцията и продължи: " Съществуването на зло е една от най-хубавите аргументи да се въоръжават жителите, които съблюдават законите. "

В началото на речта си Тръмп осъди стрелбата в Ювалди и назова случилото се " грубо и варварско безчовечие ". Прочете и имената на жертвите на глас, като съобщи, че го прави, с цел да уважи паметта им. Въпреки това Тръмп не приказва за възможна смяна на законите за оръжията като последица от закононарушението. Вместо това Тръмп предложи всяко учебно заведение да има единствено един вход, здрави огради, железни детектори и непрекъснато наличие на полиция или въоръжена защита на територията. Според него това е единственият метод учебните заведения да имат опция да се защитят.

Финансирането на подобен план пък би било въпрос не на средства, а на предпочитание, сподели още Тръмп. " Ако Съединени американски щати може да изпрати 40 милиарда $ на Украйна, значи можем да създадем и това. " Изказването провокира шумни овации в залата. За край, някогашният президент съобщи, че в Съединени американски щати би трябвало да стане доста по-лесно да се настаняват в психиатрични клиники хора, склонни към принуждение и такива с душевен проблеми.

Редица музиканти отхвърлиха присъединяване в събитието

За разлика от Тръмп, редица от поканените на конгреса на оръжейната асоциация анулираха присъединяване си поради нещастието в Ювалди. Губернаторът на Тексас Грег Абът също не участва, вместо това беше излъчено негово едноминутно послание.

Кънтри музикантът Дон Маклийн е отказал да свири на концерта след конгреса. Той съобщи, че това би било " неуважително и обидно ”. Други музиканти като Лий Грийнууд и Лари Гатлин също са отказали участията си.

Цинично прозвуча и декларацията на " Даниел Дефенс " - компанията, произвела оръжието, употребявано при всеобщото ликвидиране в началното учебно заведение в Тексас. Те оповестиха, че няма да вземат участие в годишната среща на Оръжейната асоциация. " Смятаме, че тази седмица не е подобаващият миг за реклама на нашите артикули на конгреса в Тексас ", гласи известието им.

***

Вижте и тази изложба за най-смъртоносните стрелби в учебни заведения в Съединени американски щати:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР