В център за временно настаняване в контролирания от Русия украински

...
В център за временно настаняване в контролирания от Русия украински
Коментари Харесай

"Хората свикват бързо": Евакуираните от фронтовата линия в контролирания от Русия Бердянск

В център за краткотрайно настаняване в следения от Русия украински пристанищен град Бердянск деца, евакуирани от градове и села покрай фронтовата линия, карат на открито колела, като че ли всичко е наред, написа " Ройтерс ".

Непълнолетните, съпроводени от най-малко един родител или аставник, този месец от назначените от Русия управляващи в южната Запорожка област, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, преди дълго чаканата украинска.

Евгений Балицки, назначеният от Русия изпълняващ длъжността губернатор на региона, която Москва разгласи за своя, сподели, че това, което по думите му е краткотрайно пренасяне на хора - и изключително на фамилии с деца - в по-безопасни региони, се дължи на засиления украински обстрел на 18 селища покрай фронтова линия.

" Ройтерс " не съумя да ревизира без значение изказванията на Балицки. Киев твърди, че не обстрелва личните си цивилни - нещо, в което упреква Русия, а Москва на собствен ред отхвърля.

Украинската войска, която даде обещание да извърши заповедта на президента Володимир Зеленски да изтласка съветските сили от цялата украинска територия, упрекна Москва в насилствена евакуация на хора от региона, което Русия отхвърля.

По време на посещаване в център за краткотрайно настаняване в Бердянск кореспондент на " Ройтерс " е съумял да беседва с евакуирани хора и с съветски чиновници. Бердянск е под съветски надзор от 27 февруари предходната година, три дни откакто Москва стартира това, което назовава " специфична военна интервенция " в Украйна. Трима евакуирани, интервюирани от " Ройтерс ", споделиха, че сами са избрали да се изтеглят от съображения за сигурност. Двама показаха удовлетворение от новите условия. Всички обявиха, че се надяват един ден да се върнат вкъщи.

22-годишната Людмила, която сподели, че е избрала да бъде евакуирана от вкъщи си в град Камянка-Днипровска, съобщи, че обстановката там от време на време е била " сложна " и че наоколо са падали снаряди.

" Излизахме и гледахме (обстрела). Особено през нощта можеха да се видят проблясъците, когато изстрелваха (снарядите). Когато падат, (всичко става) алено - покрай нас са падали снаряди и когато падаха, цялото небе ставаше алено ", добави тя.

По думите ѝ " хората привикват бързо, децата привикват. Те стопират да се опасяват ".

Докато говореше, тя разопакова облеклата си и окачи някои във краткотрайния си нов дом - стая, облепена с тапети и тв приемник на стената.


© Reuters

Тя се надява един ден да може да се върне вкъщи: " Искаме да изчакаме. Ако всичко е наред, сигурно ще се върнем вкъщи. Всеки има къща, градина; фамилиите и роднините ни са към момента там. Баба ми и майка ми, братята и сестрите ми са към момента там. "

Според нея хората, които са останали в града, " седят на куфари ", подготвени да изоставен, в случай че обстановката там стане по-опасна. Тя е наясно, че боевете сред двете страни към плануваната контраатака на Украйна могат да осуетят очакванията ѝ да се върне към естествения живот.

" Ако това (очаквано украинско контранастъпление) продължи там, тогава нашият град ще пострада и може би няма да има къде да се върнем ", означи тя, като добави, че се надява на мир и че двете страни могат да намерят общ език.


© Reuters

Държейки дребното куче на фамилията в ръцете си, до момента в който говореше, мъж на име Артьом сподели, че е избрал да бъде евакуиран от град Токмак със брачната половинка и децата си като защитна мярка.

" Реших да се изтеглям, с цел да предпазя фамилията си от всички събития, които се случват (близо до фронтовата линия). Сигурни сме, че всичко ще бъде наред, само че не желаеме да поемаме никакви опасности. Когато се появи опция, си тръгнахме ", уточни той.

Альона Трокай, представител на Руското придвижване за деца и младежи, която подкрепя настаняването на евакуираните, сподели, че към 2 хиляди души са пристигнали в центъра до момента.

След като бъдат регистрирани и преминат медицински обзор, те се настаняват, имат три хранения дневно и получават други неща, от които могат да се нуждаят, като памперси, бебешка храна и облекла, изясни тя.


© Reuters

Жена, която сподели, че името ѝ е Наталия, съобщи, че тя и децата ѝ са удовлетворени от изискванията и " не могат да се оплачат ".

А в това време на брега на морето в Бердянск нямаше знаци, че страната е във война. Някои локални ловяха риба, до момента в който други се разхождаха или разхождаха кучетата си в сянката на неподвижните кранове на пристанището.

Най-важните избори - Какво става в Турция:
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР