В целия православен свят днес отбелязваме един от най-важните дни

...
В целия православен свят днес отбелязваме един от най-важните дни
Коментари Харесай

На Велики Четвъртък боядисваме яйца

В целия православен свят през днешния ден означаваме един от най-важните дни в Страстната седмица - Велики Четвъртък.

От дните през Страстната седмица най-вълнуващи и наситени с обичаи са Велики четвъртък и самото Христово Възкресение. Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия наследник е белязан от четири значими събития: Исус умива краката на учениците си, организира Тайната вечеря и открива Светите тайнства, приказва за усърдната молитва към Господа, а най-после се случва измяната на Юда.

Едно от основополагащите евангелски събития е Тайната вечеря. Същата нощ Исус умил краката на всеки от своите възпитаници, предавайки им най-ценния урок – за смирението.

Във всеки случай не е смирение, не е омаловажаване на личната персона, не е принизяване и слагане на по-ниско равнище от другите. Смирението – както показва и самата дума, е влизане в положение на мир, съгласие със себе си. Въвеждане на личната душа в успокоение и естетика, в един безспорен баланс с всичко в близост.

По традиция на този ден се боядисват яйцата за празника и се замесват козунаците за Великден. Първото яйце наложително е алено. То се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, с цел да носи здраве, благополучие и наслада на дома и цялото семейство.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР