В този му вид бюджетът е изпълним. Успяхме да защитим

...
В този му вид бюджетът е изпълним. Успяхме да защитим
Коментари Харесай

Асен Василев каза ще затягаме ли коланите с новия бюджет

В този му тип бюджетът е осъществим. Успяхме да защитим огромна част от ограниченията за събиране на приходите. Разходната част е рационално направена. Така разказа Бюджет 2023 финансовият министър Асен Василев.

Според него това не е бюджет вид „ стягане на коланите ”, а всяка сфера е финансирана.
-->
„ Парламентът реши за редица заплати. Общо към 250 милиона има в допълнение за заплати ”, изясни министърът в изявление за Нова телевизия.

„ Важно е какво получаваме отсреща. Например подвигаме заплатите в Министерство на вътрешните работи – какво ще получат българските жители отсреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре запазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, по тази причина в плана на бюджет не попадаха тези средства. Парламентът е решил, че е подготвен да даде в допълнение средства на Министерство на вътрешните работи ”, разяснява Василев.

Това нямало да е проблем за рамката от 3% недостиг. „ Това е за сметка на други разноски, т.е. разход за разход ”, сподели Василев.

Според него не е направил политически компромис в името на бюджета. „ Бюджетът е в границите на 3%, заложени са всички съществени политика, 8 милиарда разноски за развиване, финансови разноски, подкрепени са всички сфери, включително и сферата на културата ”, сподели Василев.

Той е безапелационен, че бюджетът за просвета на е понижен, а в противен случай – повишен. „ 2021 година бюджетът за просвета беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона. Драстично увеличени! Не съумяха да се употребяват, върнаха 47 милиона назад. Тази година са 357. Повече и от предходната година са с още 17, с концепцията тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да съумеят да ги усвоят. Но, както постоянно съм казвал, „ Пари в торба не се дават ”. Трябва да има ясна концепция тези средства защо ще се употребяват ”, сподели Василев.

Той даде и детайлности за решението компании с над 100 чиновници наложително да заплащат на чиновниците си по банков път. „ Прие се мярка, която добави дефиницията за „ базисна сметка ” По евродиректива всички банки би трябвало да оферират базова сметка ”, сподели Василев. Тази сметка ще е без такси. „ Тези сметки са лимитирани. Базисна сметка, която всяка банка ще предлага ”, сподели Василев.

Той разясни, че в закона е записано, че няма да има такси по тази сметка. 

Правителството е заложило 2,5 милиарда повече налози, в сравнение с е бил заложил служебният кабинет, при същия напредък и същата макрорамка, сподели Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР