В този момент няма нужда да влизат бойни кораби на

...
В този момент няма нужда да влизат бойни кораби на
Коментари Харесай

Заместникът на Тагарев обяви влизат ли бойни кораби в Черно море: НАТО подценяваше ситуацията

В този миг няма потребност да влизат бойни кораби на НАТО в Черно море, към този момент се преценя, че това ще бъде изтълкувано като ескалация на обстановката, сподели през днешния ден пред медии във Варна зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.
Той акцентира, че войната в Украйна е потвърдила, че би трябвало да се увеличи вниманието към сигурността в Черно море. НАТО дълго време подценяваше тематиката, само че след срещата във Вилнюс я припозна като значима за целия Алианс, добави Запрянов. Той напомни още, че и в Конгреса в Съединени американски щати към този момент е вкаран законопроект, обвързван със сигурността в Черно море.
Конвенцията от Монтрьо не разрешава кораби на НАТО да стоят в Черно море повече от 21 дни, напомни още Запрянов и акцентира, че всички страни, подписали това съглашение държат на него и не се разсъждава в посока смяната му. Зам.-министърът добави, че след края на войната в Украйна, с почистването на мините в акваторията несъмнено България, Румъния и Турция няма да се оправят със лични сили и ще се наложи да се включат и миночистачни групи на НАТО. От извънредно значение е корабоплаването в Черно море да е свободно, тъй като комерсиалният продан върви главно по море, добави Запрянов. Той напомни, че следва да бъде основана на група за битка с минната заплаха сред България, Румъния и Турция. Очакванията му са, че меморандумът ще стане факт през идващия месец. Държавите действително би трябвало да се грижат освен за териториалните си води, само че и за икономическата зона, тъй като тя не може да остава без контрол, добави Запрянов, представен от Българска телеграфна агенция.
По тематиката за спора в Близкия Изток зам.-министърът разяснява, че страната ни има проект за справяне с възможна мигрантска рецесия. Засега такава у нас няма, границите са спокойни, натискът върху тях понижа, уточни Запрянов.
Във Варна зам.-министърът на защитата взе участие в интернационална конференция за сигурността в Черно море, чийто хазаин е Висшето военноморско учебно заведение в града. Началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров посочи, че във форума се включват специалисти от Съединени американски щати, Полша, Румъния, Украйна. Участват и представители от военната промишленост на Франция, Норвегия и България. Сред гостите на конференцията са командирът на военния ни флот контраадмирал Кирил Михайлов и регионалният шеф Андрияна Андреева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР