В тишината преди ВъзкресениеПреди обяд на Велики Четвъртък Бачковският манастир

...
В тишината преди ВъзкресениеПреди обяд на Велики Четвъртък Бачковският манастир
Коментари Харесай

Бачковският манастир възкресява помощта за бедните

В тишината преди Възкресение

Преди обяд на Велики Четвъртък Бачковският манастир е смълчан в очакване на Възкресение. Дворът му, преметен и с старателно подстригани шубраци в градинките пред крилата със стаите за монаси и посетители, посреща миряни, предпочели да възпламенят свещ пред Чудотворната икона в тишината преди празниците. 

Албена и Мирослав Коцеви вървят постепенно, уловени за ръка, въпреки и да не са в младежка възраст:  “Малко преболедувахме преди 2 месеца и постоянно идваме тук. Пожелаваме си да сме здрави, да сме дружно и всички да са здрави и с шанс “ - споделя двойката.

Багренето на яйца в манастирската кухня

С тази мисъл в манастирската кухня още сутринта са кипнали вода за яйцата, които се боядисват на Велики четвъртък. Емилия Хариткова е запретнала ръкави и багри в алено яйце след яйце: „ От сутринта сме разчувствани. Друго е възприятието, в сравнение с в случай че у дома боядисваш 30 яйца. Първите са поставени в къта с кандилото и с иконите “.

„ Пета година оцветявам яйца в манастира – доста трогателен миг е. Боядисват се единствено в червен цвят, символизиращ Христовата мъченическа гибел. Първото яйце слагаме пред иконата на Божията майка на Спасителя и се молим за здраве и благополучие на всички хора, на фамилиите и на целия народ “ – прибавя Даниела Янева.

Докато се багрят яйцата, в манастирската кухня се позволяват единствено дами. Епископ Сионий, свещеник на Бачковската света обител, прекосява двора от централния храм към този с параклиса на Свети Николай Чудотворец. Пред него са бухнали палми от родния му град Мира. Отсреща ромоли чешма, чиято вода блика от благославяща десница.

„ Според откритата традиция, боядисваме толкоз яйца, колкото е и годината, само че тази година ще боядисаме още 5000 яйца за хора в потребност. Решихме от този Великден да раздаваме на обществено слабите питателните артикули и даренията, които хората носят за обичайните курбани и поменни трапези. Защото в пандемията не могат да се вършат курбани и трапези, не се раздава и храна, тъй че всички тези артикули и средства ще ги насочим към нуждаещите се и това ще стане традиция – един път седмично. "

Такава традиция има на доста места в храмовете. Тук е била прекратена, призна свещеник Сионий, само че добави, че в никакъв случай не е късно да се поправят.

Манастирът ще посрещне поклонниците за Великден освежен

За този Великден и манастирската администрация се е подготвила с ред ремонти тук.  Напълно приключени са реставрацията на притвора на централния храм, на двата  параклиса „ Св. Теодор “ и „ Свети Апостоли “, ремонтирани са стаите за поклонници в южното крило, а античната врата на манастира, откакто е върнала типа си от древността, към този момент е сложена на мястото й от 1606 година. Поклонниците ще открият всичко това още в събота, когато стартират да идват за Възкресенската работа.

„ Вече всичко е заето като стаи и насочваме тези, които желаят, към Асеновград и Бачково - да се настанят там и да вземат участие в богослуженията. Миналата година беше един доста печален Великден, тъй като хората бяха доста малко, един боязън беше обзел сърцата на мнозина. Страхът не е добър преподавател. Разумът, бодростта, трезвеността – това са положителните учители. Не би трябвало да се опасяваме, а да бъдем деликатни, внимателни и да търсим общуването като братя и сестри “ – пожела игуменът.

Противоепидемичните ограничения и урокът на дядо Сионий

Тук са подготвени за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Осигурени са дезинфектанти,  ще се следи за отдалеченост сред поклонниците, а на Втория ден на Великден, когато обичайното шествие с Чудотворната икона на Света Богородица тръгне към Клувията, е направена организация тя да се носи щафетно от по двама души, с цел да няма скупчване към светинята. Тогава и Великденските камбани зазвучават, умножени от ехото на Родопите. 

Но в следобяд на Велики четвъртък Бачковският манастир е към момента спокоен. А на следващия ден ще съпреживее най-тъжния ден от Страстната седмица – разпятието на Спасителя. 

Репортажът може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР