В текущата ситуация БСП постъпи най-отговорно, осъзнавайки трудната обстановка, пред

...
В текущата ситуация БСП постъпи най-отговорно, осъзнавайки трудната обстановка, пред
Коментари Харесай

Иван Иванов, БСП: Г-жа Габриел стана поредната жертва на игрите на Борисов


„ В настоящата обстановка Българска социалистическа партия постъпи най-отговорно, осъзнавайки сложната конюнктура, пред която са изправени България и българските жители – тежка политическа рецесия, неизясненост за бъдещето, неприет бюджет, неизясненост по какъв начин ще се проведат локалните избори, пенсионерите, работещите. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Иван Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Според социалиста по време на диалозите с ГЕРБ е станало ясно, че това не са истински диалози за кабинет. „ Още през цялото време Борисов водеше двупосочна игра, като главната му цел беше да откри допустимо най-вече допирни точки с ПП-ДБ и да сформира държавно управление с тях. Въпреки това, като виновна партия, ние се явихме на диалозите и представихме нашите визии. Тогава те се съгласиха на бюджетен недостиг от към 4.5%, само че на следваща среща обявиха, че ще бъде 3%. Затова с решение на Изпълнителното бюро ние излязохме от тези договаряния, в които няма откровеност “, изясни Иван Иванов.
По думите му още през цялото време диалозите са почнали извънредно неправилно. „ Трябваше да се стартира с цели, към които всички да се обединим. Ние посочихме пет такива, които са бързи и значими към днешна дата. Чак по-късно да се търсят нужните специалисти. Вместо това ни се даде един министър председател, а госпожа Габриел стана следващата жертва на игрите на Борисов “, счита той.
По отношение на втория мандат Иван Иванов изясни, че в случай че бъдат поканени на диалози, като виновна партия Българска социалистическа партия ще се отзоват, само че посочи: „ Не е ясно дали изобщо ще предизвикват такава, тъй като виждаме, че тяхната игра с ГЕРБ не е завършила “, уточни социалистът.
„ Един месец Народното събрание буксува, нищо не прави, с изключение на да изслушва министри. А има законопроекти, които чакат “, съобщи Иванов и продължи: „ Днес изслушвахме вицепремиера Демерджиев по въпроси, които българите всяка вечер стачкуват, а Българска социалистическа партия сме внесли подготвен законопроект още в предходния парламент и отлежава. Искаме измененията в Наказателния кодекс да бъдат гледани час по-скоро “, съобщи той и добави, че комисиите също не работят и единствено изслушват министри.
Според социалиста, в случай че не се сформира кабинет с първия и втория мандата, отговорността ще бъде напълно на първите две политически сили. „ Българските жители са дали най-голяма поддръжка на тях и те би трябвало да понесат отговорността за ръководството на страната, а не да си играят на ядосани деца. Борисов се опитваше да ни употребява с нашите 23 депутати като аварийна гума за нещо, което си беше наумил да прави “, разяснява още Иван Иванов.
По думите му все още няма съгласие сред партиите за държавния бюджет. „ Ние изрично сме декларирали, че няма да подкрепим импортирания от служебния кабинет, тъй като той не вписва в нашите критерии – има извънредно повишени финансови разноски. Той може да се прекрои с 4.5% недостиг и по този начин ще покрие всички обществени заплащания “, изясни социалистът.
„ Прокуратурата сега демонстрира действителното положение на страната “, счита Иван Иванов. „ Тя явно е овладяна, въпросът е това да престане и правосъдната власт да стане самостоятелна – по този начин, както чакат българските жители и както е записано в Конституцията “, сподели още той.
И добави: „ Конституционните промени, които ПП-ДБ оферират, са част от сделките им с ГЕРБ. Ако смяната е да сменим едно лице с друго – това не е смяна, би трябвало същинска промяна “, безапелационен е социалистът.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР