В тази особено динамична политическа седмица, у нас пристигна специалният

...
В тази особено динамична политическа седмица, у нас пристигна специалният
Коментари Харесай

Джеймс Рубин: Руските дезинформационни кампании носят истински вреди на България

В тази изключително динамична политическа седмица, у нас дойде специфичният делегат на Държавния департамент, който координира противодействието против опитите за непознато въздействие посредством дезинформация. През bTV Джеймс Рубин приказва за цената на дезинформацията, която към този момент се преглежда като опасност за националната сигурност.
 
Според Рубин " би трябвало да се сътвори списък, тъй че да се знае кои са рецидивистите. Много от имената на домейните и IP адресите на разпространителите на непозната дезинформация са известни – би трябвало дружно да работим за споделената ни сигурност ". Той сподели и за метода, по който Вашингтон вижда сега процесите в България и в района.
 
" Заключението, до което съм стигнал след няколко месеца на този пост, е, че задграничната операция на информацията, когато външни държавни управления като съветското се пробват да наложат своите визии върху обществата, е освен проблем, а опасност за сигурността. Щом осъзнаем, че това не е просто информационен проблем, а опасност за сигурността, ще стартираме да я разбираме. Да изобличаваме значи да покажем, че избрана информация не идва от нищото, а от кремълското желание да се покаже нещо, което не дава отговор на истината. Трудността при демократичните общества е, че би трябвало да се одобри свободата на хората да споделят неща, които не ни харесват, или които не са истина ", съобщи Рубин.
 
Според него всяко общество, в това число и в Съединени американски щати, има подобен проблем – всичките тези благоприятни условия да се пълнят обществените мрежи с неща, които не са правилни. " Това е действителност, която би трябвало да приемем. Това, което не би трябвало да одобряваме, е когато има манипулиране на информацията, когато непознати държавни управления се възползват от опцията да работят с съответни медии и да не се афишират за такива, каквито в реалност са. Всяко държавно управление има право да споделя, каквото желае, само че аудиторията би трябвало да знае, че дадена информация идва от, да вземем за пример, съветското държавно управление, а не е просто концепция на журналиста или съответна информация. Обозначаването на непознатата информация като идваща от непознато държавно управление – това е едно от най-важните неща ", съобщи специалистът по битка с дезинформацията.
 
Според него друго сходно нещо е задграничната благосъстоятелност –  тя също би трябвало да се осветли. " Ако непознати държавни управления вземат участие във финансирането на медийни изявления, това е трето. А също по този начин и неавтентичното държание в обществените мрежи – в случай че използваш информацията като оръжие, можеш да създадеш усещането, че доста хора приказват по избрана тематика или доста хора лъжат по дадена тематика, което не е правилно, а се прави автоматизирано по неестествен метод и няма толкоз огромно разискване на казуса. Трябва да се отстрани неавтентичното държание, задграничната операция на информация, да се оставят тематиките да понесат тежестта на свободния пазар. Това одобряваме. Но, когато идва от извън, хората би трябвало да го знаят ", разяснява Рубин.
 
" Има няколко страни, които са изключително уязвими. Сърбия е страна, която към момента не е свалила от ефир РТ и " Спутник ", дори са на сръбски език. В тази част на света, съветските неистини и дезинформация се повтарят и преувеличават, популяризират се из целия район и носят същински вреди за места като Черна гора и Северна Македония. България също има проблем, Словакия също – това са все места, където руснаците имат вяра, че в случай че могат да се намесят в осведомителното пространство, могат да правят осведомителни интервенции. Трябва да знаем, че за Русия осведомителното пространство е полесражение, това е форма на държавна политика. Те работят на най-високо държавно равнище – президентът Путин, съветниците му по вътрешна сигурност, министърът на външните работи – те възнамеряват неща, които да се кажат, погрешни тези, които да обхванат в обществата ни, тъй като се надяват, че по този метод ще накърнят поддръжката за държавното управление на Украйна, да вземем за пример. Измислиха концепцията, че Съединени американски щати са желали войната, счита Рубин. НАТО е желало войната… ", акцентира той.
 
И добави: " Това са нелепости. Съединени американски щати, също както България и Запада, се бори да се оправи с обстоятелството, че Русия реши да нахлуе в своя съседка. Международната система има някои съществени правила. Бих споделил, че предписание номер 1 е " Не нахлувай в прилежаща страна! ". Това е най-основно предписание. Това е, което се случи и което беше решение на Русия. Всички поставяме старания да отговорим на това –  ние би трябвало да усилваме производството, да предоставяме военна помощ, да предоставяме филантропична помощ, да се оправяме с вредите върху интернационалната търговия, върху доставките на храни. Това няма нищо общо нито със Съединени американски щати, нито с България, нито с НАТО. Това е вследствие на съветско решение ".
 
Рубин даде съответен образец за сполучливо осъществена дезинформационна акция в България. " Например концепцията, че рецесията с хранителни артикули в света е провокирана от НАТО или Запада. Има нарушаване в доставките на храни. Вярно е. Случи се, тъй като Русия нахлу в житницата на района – Украйна и наруши способността на украинските фермери да отглеждат, обработват и изнасят пшеница. След това блокират износа й. След което вършат нещо в действителност извънредно – не изнасят личното си зърно, в изчакване да се повишат цените и да изкарат допустимо най-вече пари. Имаме доказателства, че Русия изкарва пари от продоволствената рецесия, която тя сама е основала. Русия употребява продоволствията като оръжие, след което употребява неистини за продоволствената рецесия като оръжие, потвърждавайки, че е наша виновността, че те са нахлули, че е наша виновността, че са решили да изгорят украинските култури, да блокират корабите да излизат от Черно море и да провокират продоволствени проблеми в целия свят. Това е съвършен образец за това по какъв начин употребяват информацията като оръжие "
 
Според Джеймс Рубен, Русия се пробва да откри проблеми, които знаят, че са разграничителни в демократичното общество, след това се пробва да ги преекспонира. " Когато има проблеми с гражданските права или стопански или политически усложнения, с които страните се борят, тъй като животът не е съвършен нито тук, нито в Съединени американски щати, Русия се пробва да употребява тези проблеми, да ги хиперболизира и да ги утежни. Очевидно са се намесили в нашите избори, както и в доста други избори по целия свят. Трябва да помним, че го вършат преднамерено. Опитват се да повдигнат на власт държавни управления, които да трансформират политики. Във Вашия случай – Съединени американски щати нямат позиция за това кои партии би трябвало да са на власт, просто желаеме да се образува държавно управление допустимо най-скоро, което да може да работи с нас по политики, които ни вълнуват. Политики, които изясняват изгодите от участието в НАТО, изгодите от участието в Европейски Съюз, аргументите за войната в Украйна. Ужасна покруса е, че подобен елементарен въпрос като " Кой е виновен за нашествието в прилежаща страна " е противоречив. Въпросът е черно-бял, не би следвало да е комплицирано, не би следвало хората да не могат да преценяват ", акцентира той.
 
" Никой не е принудил Русия да нахлуе в Украйна. Никой не е желал Русия да нахлуе в Украйна. Президентът Путин реши, че ще е добра концепция, само че явно е сбъркал. Взе решение, мислейки, че бързо ще успее да превземе и територията, и властта, че Киев ще се срине. Но това не се случи ", добави той.
 
" Ние от американското държавно управление нямаме мнение за това кой печели избори, кой се кандидатира и по какъв начин завършват изборите. Ние имаме мнение не за партии, а за политики. Искаме да забележим България, която е член на НАТО и на Европейски Съюз, страна, възползвала се от това, че е част от западното общество, да има държавно управление, което да приказва за това, способно да реагира на лъжите, популяризирани за войната в Украйна, за хипотетичните вреди, които са нанесени. От вашите партии зависи да решат какво ще вършат – не от нас. Но ние сме загрижени за политиките и в случай че се образува държавно управление с политики в поддръжка на НАТО и Украйна като жертва на войната, в поддръжка на икономическите връзки в границите на Европейския съюз, бихме желали тези политики да бъдат изговаряни и комуникирани, тъй че руснаци или други да не дойдат и да кажат, че това са все неприятни неща. Ние имаме вяра, че са положителни, само че не ние би трябвало да излъчим това обръщение, Вашето държавно управление би трябвало да каже на своите жители какъв брой е значимо да сте част от Запада. Докато това не се случи, руснаците ще имат преимущество ", съобщи Рубин.
 
Относно изказванията, че американското държавно управление е " съветвало " по някакъв метод български политици или публични лица за метода или назначения, той сподели: " Чух за тези изказвания. Абсолютни нелепости са. Разговарях с посланика, който ме увери, че никой в посолството не обикаля със препоръки за съответни политики или лица. Това са нелепости. Надяваме се, че ще има държавно управление в тази страна. Но това е вяра, не е нещо, в което участваме или имаме някаква роля. Когато се измислят сходни теории на конспирацията, бих желал да приканя хората да не не помнят, че множеството теории на конспирацията не са истини. Много рядко някой ще открие нещо потулено. Няма теории на конспирацията в модерния свят, които да са истинни. Това е нещо измислено от хората за преувеличаване и заблуждение ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР