В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка,

...
В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека да отворим сърцата си за страдащите и да покажем, че християнството е живо, че не е само думи, но е и дела

В тази нощ на очакване сме дружно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, причисляваме се към това вселенско тържествуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока обич и признателност в отговор на беззаветната обич, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син - посредством който да имаме живот безконечен. Това споделя в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на празничното вечерно свещенодействие в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от Мелнишия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, съобщи Българска телеграфна агенция.

В словото си означи, че в тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, най-силно усещаме свързаността си като огромно християнско семейство, тъй като с идването на Божия наследник на земята бяхме одобрени като рожби на нашия любящ небесен отец. Това свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия наследник, и са повярвали в него, той даде опция да станат рожби Божии.

В святата нощ, която ни събира дружно, в плодородната топлота на храмовете и в уюта на домовете ни, дано отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е освен думи, само че е и каузи - посредством обич, съчувствие и състрадание, насочи апел Негово Светейшество.

споделя, че гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите, всички те са на всички места към нас и се нуждаят от вяра и очакване, от свидетелства за Божията благосклонност и обич. Рождественските дни са плодородна опция за нас, християните, посредством свидетелството на вярата и посредством делата си да напомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията обич към нас остава все по този начин неизменима, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на античния Витлеем Бог стана човек - поради нас и поради нашето избавление. Божият мир и неговата велика благосклонност и обич да бъдат с всички нас, и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници, насочва благослов в словото си българският, прочетено пред събралите се вярващи на вечерното свещенодействие за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".  

Празничното вечерно свещенодействие за Бъдни вечер се водеше от Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Заедно с свещеник Герасим в патриаршеската катедрала в празничната литургия участваха също епископи, дякони и архимандрити от Българската православна черква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

Сред вярващите, пристигнали в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", бяха дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, нейният брачен партньор Китин Муньос и техният наследник. В храма бяха пристигнали и доста вярващи, с цел да съпреживеят дружно празничната литургия за Бъдни вечер. Сред тях беше и Емил Велинов, който дава отговор за църковния протокол в Българската православна църква-Българска патриаршия, а преди този момент беше шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се празнува фамилно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия наследник - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, на огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР