В свят, в който компютърният хардуер трябва да се обновява

...
В свят, в който компютърният хардуер трябва да се обновява
Коментари Харесай

Нов подход удвоява скоростта на компютърната обработка и намалява наполовина потреблението на енергия

В свят, в който компютърният хардуер би трябвало да се обновява от време на време, този нов метод би оказал помощ на хората и на софтуерните компании...

Емил Василев 16:26 | 23.02.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 10:50 | 21.02.2024

Тази хранителна добавка отстранява признаците на старостта – възрастните хора стават по-умни и по-силни

IT НовиниДаниел Десподов - 11:58 | 22.02.2024

Китай строи най-голямата водноелектрическа централа в света – тя ще може да зарежда милиони домове

ПрепоръчаноЕмил Василев - 18:00 | 20.02.2024

Представиха първата в света SIM карта, която постоянно ще бъде обвързвана към мрежата

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Нов метод, създаден от откриватели от Калифорнийския университет в Ривърсайд, Съединени американски щати може да удвои изчислителната мощност на съществуващото ви устройство, без да добавяте нов хардуер.

Този метод, въпреки и в начален етап на развиване може също по този начин да понижи на половина потреблението на сила от устройствата.

Компютърните устройства са комплицирани системи, построени благодарение на голям брой съставни елементи, като да вземем за пример разнообразни типове памет и процесори. Всяко от тези устройства обработва информацията поотделно и по-късно я реалокира към идващото устройство, с цел да може то да си свърши работата. Ето за какво изолирането и напредването на информацията от тези съставни елементи основава тясно пространство, което усилва изчислителното време и силата за нейната обработка.

Новият пробен метод е създаден от Хунг-Вей Ценг – доцент по електротехника и компютърно инженерство в Калифорнийския университет в Ривърсайд. Той взема решение този проблем, като отстранява поредната обработка на информацията.

Наречен Simultaneous and Heterogenous Multithreading (SHMT), методът разрешава едновременна обработка на информацията.

Заедно с Куан-Чие Хсу, дипломант по компютърни науки в Калифорнийския университет в Ривърсайд, Ценг показва своята рамка SHMT, употребявайки многоядрен процесор ARM, видеокарта NVIDIA и хардуерен ускорител Tensor Processing Unit. При тестването методът реализира 1,96-кратно нарастване на скоростта на обработка и 51% понижение на потреблението на сила.

Прототипната платформа SHMT

SHMT икономисва време, пари и опазва околната среда

Използването на SHMT за обработка на информация ще има големи позитивни последствия. На първо място, методът може да удвои продуктивността на наличните сега устройства, без да се постанова възобновяване на хардуера. Компютърният хардуер би трябвало да се обновява от време на време, с цел да се поддържа продуктивността му на равнището на актуалните технологии.

Въпреки това, единствено с една смяна в метода на обработка на данните в таблет или смарт телефон, SHMT може да усили съвсем два пъти изчислителната скорост. По този метод се удължава живота на устройството.

Този метод може да донесе парични икономии и на софтуерните компании с големи центрове за данни, които зареждат обработката на данни за техния бизнес.

Центровете за данни, употребявани от софтуерните компании употребяват огромни количества сила. Тези уреди употребяват съвсем 1% от международното ползване на сила. В бъдеще този % неизбежно ще нарасне, защото светът от ден на ден разчита на технологиите за осъществяване на ежедневните действия.

Тъй като множеството уреди се зареждат с изкопаеми горива, центровете за данни имат огромен принос за световните въглеродни излъчвания. Чрез понижаване на половина на потреблението на сила SHMT също може да способства за понижаване на въглеродните излъчвания. По същия метод центровете употребяват огромни количества прясна вода за изстудяване на тези устройства, което може да бъде понижено благодарение на този нов метод за обработка на данни.

Въпреки, че това е добре пристигнала вест, Цън и екипът би трябвало да решат доста проблеми преди да внедрят SHMT. Те включват въпроси по отношение на внедряването на системата, хардуерната поддръжка, усъвършенстването на кода и идентифицирането на приложения, които могат да се възползват от метода.

Резултатите от изследването бяха показани на 56-ия годишен интернационален симпозиум по микроархитектура на IEEE/ACM в Торонто, Канада.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР