В световното въображение французите вероятно ще бъдат изобразени завинаги с

...
В световното въображение французите вероятно ще бъдат изобразени завинаги с
Коментари Харесай

Франция предлага багетата за нематериално културно наследство

В международното въображение французите евентуално ще бъдат изобразени вечно с барета и с багета. Това може да изясни за какво страната представи най-известния си самун като собствен претендент за статут на нематериално културно завещание на ЮНЕСКО.

Френското министерство на културата разгласи в изказване, представено от " Евронюз ", че е избрало багетата пред цинковите покриви на Париж и Biou d'Arbois, фестивал на виното в района Юра, с цел да отбрани обичайния способ при приготвянето на този емблематичен френски артикул.

Според министерството през 1970 година в страната е имало 55 000 самостоятелни пекарни, само че през днешния ден единствено 35 000, а хлебчетата, които се оферират всеобщо, са индустриално създадени.

" Предвидените ограничения за отбрана, в това число осъществяването на дейности за повишение на осведомеността, ориентирани към необятната общност, имат за цел да забавят този спад, като подчертаят значимостта на занаятчийския бранш ", уточнява министерството в своето изказване.

Багета е дълъг самун, изработен единствено от четири съставки: брашно, вода, сол, квас или мая.

Важно е да има хрупкава коричка и мека, въздушна вътрешна част. Това се случва  именно когато е направена съгласно разпоредбите, трансформирали се в национална традиция.

Произходът на багетата датира от 17 век, само че всеобщото потребление е почнало през 20 век. Понастоящем във Франция се изяждат към 320 багети всяка секунда, което възлиза на около 10 милиарда годишно, съгласно уеб страницата за данни и статистики Planetoscope.

Националната конфедерация на френските пекарни и сладкарници приветства решението. Президентът на организацията Доминик Анракт уточни, че акцията за отбрана на обичайна багета е траяла 4 години, а предлагането към ЮНЕСКО е кулминационната точка.

" Това усъвършенства нашето ноу-хау и може да насърчи младежите да изберат специалността, тъй като има доста работни места, които би трябвало да бъдат запълнени в пекарните ", означи Анракт.

Франция ще би трябвало да изчака до края на 2022 година, когато ЮНЕСКО ще разгласи решението си.

 
За виното и вируса, само че от позиция на сомелиерите
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР