В световен мащаб високият прием на натрий, основно чрез консумация

...
В световен мащаб високият прием на натрий, основно чрез консумация
Коментари Харесай

СЗО: Близо 3 млн. смъртни случая в света годишно са свързани със солта в храната

В международен мащаб високият банкет на натрий, главно посредством консумация на солена храна, предизвиква към 3 милиона смъртни случая годишно, заяви СЗО.

За да подкрепят ограничението на готварската сол, специалисти на международната организация са създали рекомендации по отношение на потреблението на заместители на солта с ниско наличие на натрий, които се основават на ясни доказателства и данни, доказани от науката.

Тази стъпка е част от политиката на СЗО за ограничение приема на натрий като част от целесъобразния хранителен режим за понижаване на артериалното налягане, риска от сърдечно-съдови болести, инсулт и коронарна болест на сърцето.

През 2013 година държавите-членки се споразумяха за формулирането на една световна цел - понижаване на междинния банкет на натрий от популацията с 30% до 2025 година за предварителна защита и надзор на незаразните болести.

Сега СЗО кани всички заинтригувани страни да разясняват плана за заместителите на солта в границите на онлайн социална консултация.

От международната организация разясняват, че заместителите на солта с ниско наличие на натрий са други възможности на елементарната готварска сол (натриев хлорид) както като съставна част на авансово опаковани храни, по този начин и като сол, добавена към храни и питиета от потребителя.

Тези различни соли включват по-малко натрий от елементарната сол и постоянно в тях се прибавят калиев хлорид със или без други сътрудници, с цел да се реализира усет, сходен на елементарната сол. Използването на заместители на солта с ниско наличие на натрий от ден на ден се преглежда като евентуална тактика за намаление на артериалното налягане на национално равнище. В този смисъл СЗО счита, че е редно националните здравни управляващи и публичните организации, които развиват активност в тази сфера, да извърнат повече внимание на такива ограничения.

Тъй като сега липсват световни насоки за използването на тези заместители, международната организация предлага на вниманието на здравните специалисти и политици своя пръв план за потреблението на заместители на солта.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР