В световен мащаб тече надпревара за намаляването на въглеродните емисии

...
В световен мащаб тече надпревара за намаляването на въглеродните емисии
Коментари Харесай

Ново 20: По-еко сме, ако си караме старите коли

В международен мащаб тече конкуренция за намаляването на въглеродните излъчвания и забавянето на климатичните промени. Една от главните политики е обвързвана с премахването на колите с ДВГ и пенсионирането на по-старите коли, неотговарящи на новите еко-норми. Основното мерило е ниското количество или неналичието на нездравословни газове. Според политици и деятели, колкото по-бързо изпълним прехода към различни горива, толкоз по-добре за околната среда. Но дали това е по този начин? Ново проучване от Япония разкрива доста по-различна действителност, предава ScienceDaily, представена от dir.bg.

Използването на коли с бензинов мотор и с невисок разход на гориво за дълъг интервал от време, би понижило излъчванията на въглероден диоксид доста повече от внезапен преход към транспортни средства, задвижвани чрез различни горива.

" Колкото по-често сменяме колата, толкоз повече въглероден диоксид се отделя. Това няма да се промени в случай че колите са електрически, тъй като щом търсенето на нови коли се усили, ще се усилят и излъчванията от производството им ", декларира Шигеми Кагава, професор в Икономическия факултет на университета Кюшу и началник на проучването.

Подмяната на коли е изключително бърза в Япония. Средно, животът на една кола в страната, от производството до завършването й в автоморга е 13 години. Времето, което първият притежател прекарва с чисто новата си кола, е единствено седем години.

Тези трендове се дължат значително на всеобщото произвеждане, свръхпотреблението и затегнатите регулации над по-старите коли.

" Въглеродният отпечатък на автомобила не е единствено горивото, което той употребява. За да се създават коли с различно гориво, целящи понижаване на излъчванията от шофиране, са нужни рандеман на запаси, произвеждане на първични материали, автофабрики и мегаконтейнери за превоз. Всички тези точки във веригата създават CO2 ", декларира професор Кагава, допълвайки, че дребният витален цикъл на колите въздейства зле на околната среда.

Използвайки данни от стопански статистики, учените организират проучване за новорегистрираните и използвани коли в Япония, в интервала 1990-2016 година, изследвайки по какъв начин дейностите на притежателите въздействат над въглеродния отпечатък.

Резултатът демонстрира, че в случай че колите бяха останали на пътя за 10% повече време, преди да бъдат бракувани, общия отпечатък от транспортните средства щеше да намалее с 30,7 милиона тона за интервала, или с един %.

Това е по този начин, тъй като намаляването на производството на нови коли икономисва повече излъчвания, в сравнение с предвиждането на съществуващи към този момент коли.

" Това значи, че можем да понижим излъчванията на въглероден диоксид, като просто запазим и използваме колите си за по-дълъг интервал от време ", заключва професор Кагава.

И защото основният претендент за нов, по-екологичен метод за напредване са електрическите коли, не би трябвало да забравяме, че производството на батериите им не просто е скъпо, само че и включващо голям брой скъпи и редки детайли. Наред с това животът им е от 2 до 11 години.

Твърде малко са моделите, успяващи да навършат 10 години, без батерията да утежни фрапантно характерностите си. След това електрическият автомобил би трябвало да се изхвърли или да се предприеме скъпоструваща промяна на батерията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР