В студиото на Денят запчва“ министърът на отбраната и вицепремиер

...
В студиото на Денят запчва“ министърът на отбраната и вицепремиер
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: В следващите седем години да летят всички български МиГ-29

В студиото на „ Денят запчва “ министърът на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов разяснява модернизационните планове за Българската войска, като означи, че по отношение на Военновъздушни сили упоритостта му е редом със закупуването на нов военен изтребител актуалните бойни машини да бъдат поддържани и да летят до края на експлоатационния им период. Той добави, че упоритостта му е всички 15 бройки български МиГ-29 да летят в идващите седем години, като се ремонтират с съветски елементи в България, както и да се ремонтират повече щурмовици Су-25.


Договорът с РСК МиГ е за идващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се правят в България, а не в Русия, съобщи министърът на защитата. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува елементи за своите бойни ескадрили от производителя им. Каракачанов добави, че концепцията му е в идващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в това време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които сега летят четири.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Съветът по защита в Министерството на защитата утвърди плана за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на координиране с другите министерства, което лишава две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме създали, е да бъдат изпратени и получени предложения от няколко вероятни компании и страни.  Отново подвигат бойната авиация във въздуха Отново подвигат бойната авиация във въздуха
До края на март - началото на април, военният министър Красимир Каракачанов ще внесе в Министерския съвет и трите плана - за нов аероплан, машина за...

На предишния конкурс са били изпратени запитвания към Полша и Съединени американски щати за използвани F-16, напомни Каракачанов, а в този момент ще се насочат запитвания както за машини втора употреба, по този начин и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „ Боинг “, които са показали интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „ Рафал “ и „ Юрофайтър “, включително и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за осъвременени F-16.

Така офертите стават шест.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Поне до този миг, България разполага с 1,5 милиарда лв..
Предстои подписване на контракт със „ доста поправена “ сума за ремонта на военнотранспортните „ Спартан “, добави Каракачанов.
 Многоцелеви изтребители МиГ-29 от състава на Българските Военновъздушни сили Многоцелеви изтребители МиГ-29 от състава на Българските Военновъздушни сили © Българска телеграфна агенция / АРХИВ  Започват процедурите по рационализация на Сухопътните войски и Военновъздушни сили Започват процедурите по рационализация на Сухопътните войски и Военновъздушни сили
Проектите за капиталов разход за "Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизир...

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов означи, че има няколко предложения от разнообразни компании и страни, като главното условие е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български компании, с цел да може част от парите да останат в българската стопанска система.

Белгийските фрегати от състава на Българските Военноморски сили си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, означи Каракачанов.
 Су-25 от състава на българските Военновъздушни сили Су-25 от състава на българските Военновъздушни сили © Българска телеграфна агенция
По отношение на спора в Сирия, Каракачанов означи, че сходно на военната намеса в Ирак, следствията не са били задоволително добре преценени. В сходна обстановка по думите му са голям брой от страните, в които имаше така наречен „ арабска пролет “. Според Каракачанов спорът в Сирия е отражение на напрежението сред Русия и Иран от една страна, и Съединени американски щати е техните сътрудници от друга.

Каракачанов съобщи, че политиката на България на „ баланс и разговор “ би трябвало да бъде подкрепяна и илюстрира позицията на страната по отношение на случая „ Скрипал “ и организирането на срещата на върха ЕС-Турция.

„ Ако Европа не се върне към изначалната си концепция за Европа на нациите, тя е облечена на неуспех “, означи Каракачанов.

 F/A-18 „ Хорнет “ от състава на американските Военновъздушни сили над Афганистан F/A-18 „ Хорнет “ от състава на американските Военновъздушни сили над Афганистан © Българска телеграфна агенция / Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР