В строителството и услугите бизнес климатът се подобрява през ноември,

...
В строителството и услугите бизнес климатът се подобрява през ноември,
Коментари Харесай

Мениджърите от промишлеността и търговията очакват стабилизация на цените

В строителството и услугите бизнес климатът се усъвършенства през ноември, в индустрията се утежнява, а в търговията на дребно резервира равнището си от октомври. С това общият индикатор на бизнес климата спада минимално по отношение на предния месец от 22.0% на 21.6%, заяви Националният статистически институт. Икономическата неустановеност и неналичието на работна ръка са главните проблеми на бизнеса като настройките са най-вече за опазване на цените на настоящето ниво.

Икономическата неустановеност се задълбочава в промишлеността

Понижението на индикатора в индустрията е с 2.9 пункта (от 23.5% на 20.6%). Промишлените бизнесмени са по-резервирани в оценките и упованията си за бизнес положението на фирмите, които управляват. Причината е, че понижава осигуреността на производството с поръчки, а това утежнява прогнозите за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за активността в бранша остават несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 50.0 и 32.0% от предприятията.

Преобладаващата част от мениджърите плануват продажните цени на продукцията им да останат без смяна през идващите три месеца.

Строителната интензивност не понижава с приближаването на зимата

През ноември, когато всекидневно строителният сезон се счита за затихващ, съставният индикатор " бизнес климат в строителството нараства с 3.5 пункта (от 20.1% на 23.6%) вследствие на подобрените

оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията.

Прогнозите им са строителната интензивност през идващите три месеца да се задържи на същото ниво.

Основните спънки за развиването на бизнеса са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ.

Всеки четвърти бизнесмен продължава да чака продажните цени в строителството да се усилят през идващите три месеца.

Очаквания за положителни продажби и постоянни цени в търговията на дребно

В търговията на дребно индикаторът за бизнес климата остава на равнището си от октомври - от 27.7% спада на 27.5%, сочат статистическите данни.

Очакванията на търговците на дребно за размера на продажбите през предколедния интервал, както и директно след него са положителни.

Основните фактори, ограничаващи активността на комерсиалните компании остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ, като през последния месец се следи усилване на негативното им въздействие.

По-голяма част от търговците на дребно плануват продажните цени да останат без смяна през идващите три месеца.

Търсенето на услуги се подобрява

През ноември съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " се покачва с 0.8 пункта (от 15.1% на 15.9%) вследствие на по-благоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Те считат, че търсенето на услуги се усъвършенства през последното тримесечие, само че за идващите три оптимизмът им е по-умерен.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ.

Прогнозите са за известно нарастване на продажните цени в бранша на услугите през идващите три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР