В страната ни се разпространява нов синтетичен наркотик, който е

...
В страната ни се разпространява нов синтетичен наркотик, който е
Коментари Харесай

Премиерът Денков предупреди цяла Бъглария! Разпространява се смъртоносно вещество

В страната ни се популяризира нов синтетичен опиат, който е към 100 пъти по-активен от хероина. Тази тревожна вест заяви министър председателят Николай Денков при започване на постоянното съвещание на Министерския съвет.
Има една тематика, по която не приказваме, не обсъждаме задоволително, а може би не работим задоволително. Това е тематиката за вноса и разпространяването на опиати. Темата е мъчителна, значима, визира извънредно доста хора и за жалост през последните години необикновен триумф в битката с разпространяването на опиати не можем да отбележим, сподели Денков.
„ Имаме нов мотив за покачване на въпроса – разпространяването на нов синтетичен опиат, който е 100 пъти повече деен от хероина, който се популяризира посредством разбъркване с други опиати. Той имаше разпространяване първо в Съединени американски щати, по-късно в Западна Европа. Обсъдихме с министъра на вътрешните работи, от тази седмица сътворяваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вноса, проведената престъпност и разпространяването на опиатите, с цел да се преборим с този голям проблем “, добави той.
Той посочи, че фокусът ще бъде върху огромните вносители, огромните разпространители и концепцията на този координационен механизъм ще е да добавя работата на Националния съвет по наркотични субстанции, който има доста функционалности. Основните задания ще бъдат под координацията на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, Гранична полиция, също и Министерство на финансите, с Агенция „ Митници “, ДА „ Национална сигурност “, Национална следствена служба, МОН, Министерството на здравеопазването, Министерството на електронното ръководство.
„ Ще поканим за сътрудници Националното съдружие на общините, защото те могат да оказват помощ в тази активност. Знаем, че кметовете, организацията към общинските учебни заведения и битката със зависимостите също са част от техните отговорности “, сподели още Денков.
„ Искам да похваля Министерство на вътрешните работи, че в последния месец съвсем всеки ден излиза информация за сполучливо извършени акции както във връзка с миграцията, по този начин и с битката с проведената престъпност. Само за последното денонощие са били спрени 805 индивида, които са се пробвали да минат нашата граница с Турция. За същите 24 часа към 105 индивида са арестувани на територията на страната “, сподели още министър председателят.
Редица малките екрани пуснаха репортажи тази заран, че извънредно рисковата субстанция фентанил, която преди няколко години хвърли в суматоха Северна Америка, към този момент участва и на наркопазара във Варна.
Наличието ѝ е открито от полицията, а по данни от два самостоятелни центъра за лекуване на зависимости, за седмица в града са умряли десетина наркозависими след приложимост на хероин, към който е бил прибавен фентанил.
Полицията в града неотдавна е заловила 200 грама алфа-метиламфетамин, което също е опиоид.
Фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се употребява в медицината за обезболяване. Действието му е 100 пъти по-силно от хероина. Използва се в доста дребни дози при заболели от рак в четвърти етап. Смесването му с опиат обаче, може да докара до гибел.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР