В статия за австрийския всекидневник Дер Щандарт“ бившият премиер и

...
В статия за австрийския всекидневник Дер Щандарт“ бившият премиер и
Коментари Харесай

Кирo плаши Австрия: България извън Шенген ви струва по-скъпи храни и несигурна енергия

В публикация за австрийския ежедневник „ Дер Щандарт “ някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков декларира, че България е подготвена за Шенген, а допускането ѝ ще бъде от употребява за всички страни в зоната, включително и за австрийците.
Коментарът, под заглавие „ Австрия би трябвало да премисли своето несъгласие в Шенген “, излиза в навечерието на съвещания в идващите дни и седмици, от които зависи дали Австрия и Нидерландия ще се откажат от ветото, което са наложили за допускането на България и Румъния до зоната за пътешестване през границите без вътрешен паспортен надзор, написа Епицентър.
Австрия в частност акцентира като претекст това, че от двете страни идвали незаконни имигранти и че по принцип няма смисъл да се приказва за разширение на Шенген, преди да се реформира самата конструкция.
Петков обръща внимание на читателите и на политическата класа на Австрия, че „ Шенген не е единствено миграция, а оказва доста въздействие и върху всекидневието на австрийците “.
В първия си мотив той припомня, че „ огромна част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния и тировете, пренасящи тези артикули, чакат четири дни на границата сред България и Румъния на Дунав мост, трупайки спомагателни логистични разноски, които се трансферират върху австрийските консуматори “.
Според него „ прибавянето на България и Румъния към шенгенското пространство е най-лесният метод за директно въздействие върху цените на храните и инфлацията в Австрия – най-голямата грижа за междинното австрийско семейство “.
Вторият стопански мотив на Петков е, че „ има забележителен риск съветският газ да не стигне до Австрия през Украйна (договорът за пренос изтича в края на 2024 година – бел. ред.) през идната година “, което ще остави две вероятни други възможности – България по „ Турски поток “ и Румъния.
„ В година, когато Австрия ще има най-голяма потребност от своите другари, би трябвало избере дали да ги отблъсне с подправена националистическа изразителност, или да работи дружно с тях, с цел да обезпечат различни доставки на газ на допустимо най-ниската цена. Нека преосмислим позицията на Шенген от тази позиция! “, написа някогашният министър председател.
И добавя: „ Чували ли сте в миналото националист да акцентира този стопански мотив? Малко евентуално, тъй като избират да ускоряват страховете на хората, вместо да оферират решения. “
Трети мотив е, че регистрирани в Австрия компании са вторият по величина вложител в България и третият в Румъния и „ те желаят двете страни в Шенген допустимо най-бързо, тъй като би трябвало сами да поемат по-високите логистични разноски “.
Петков счита също по този начин, че Нидерландия има възможност да анулира скоро ветото си след поредност законодателни и управнически стъпки в София, което оставя единствено Австрия (без категорично да го посочва) единствената спирачка за шенгенското участие на България и Румъния.
Не са годни причините на австрийските националисти, че това участие ще усили мигрантския поток към страната, тъй като преди всичко едвам 2% от мигрантите в Австрия са пристигнали по това трасе – множеството са минали по други направления, в това число по канала през Западните Балкани. Освен това над 1500 български служители на реда по румънската граница могат да бъдат преместени при участие в Шенген на южната и по този начин да подсилят сигурността.
„ България даже е подготвена да подпише съглашение с Австрия за допускане на австрийска полиция на външната граница. Това също демонстрира същинско водачество и метод за решение на проблеми “, написа Петков.
„ Трябва да се противодейства на националистическата изразителност и да се реализира политическо водачество посредством действителни полезности за гласоподавателите. България и Румъния са подготвени да оказват помощ на Австрия да вземе вярното решение. Но в този случай за тангото са нужни трима! “, приключва коментарът му.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР