В старонорвежките епоси се споменава огромно морско чудовище, което поглъща

...
В старонорвежките епоси се споменава огромно морско чудовище, което поглъща
Коментари Харесай

The Telegraph: Учените разбраха какво ужасно чудовище е поглъщало цели кораби

В старонорвежките епоси се загатва голямо морско страшилище, което гълтам цели кораби - Хафгуф. Благодарение на новите технологии актуалните учени най-сетне разкриха тайната му, написа The Telegraph.

Изследователи са създали морско изобретение с помощта на дронове, разкривайки мистерията на чудовището Хафгуфа, за което се допуска, че гълтам цели кораби.

Говори се, че ужасното морско страшилище Хафгуф излъчва толкоз прелъстителен " мирис ", че рибата плува право в устата му, до момента в който чудовището лежи неподвижно във водата, приличайки на остров.

Сагата от 14-ти век " Orvar-Odds " споделя, че това създание се крие най-вече под водата и единствено леко се издига над повърхността й, с цел да отвори солидните си челюсти. След това подлата Хафгуфа търпеливо изчаква плячката да попадне в устата ѝ.

Сега учените считат, че античните мореплаватели в действителност са говорили за метода, по който са били хранени китовете.

През последните години наблюдаващи неведнъж са забелязвали китове с необятно отворена уста под прав ъгъл на повърхността на водата. Тези морски създания чакаха неподвижни стада риби да доплуват право в устата им.

Тази ловна тактичност сигурно работи, защото рибата си мисли, че се е скрила от хищници, без да осъзнава, че се насочва към заплаха.

Морските биолози в началото смятаха, че това е нов табиет на китовете, зародил в процеса на еволюцията. Затова те започнаха да учат литературата, пробвайки се да схванат дали такива случаи не са били записани преди. Те откриха сходни послания, на повече от 2000 години, в антични приказки за морски чудовища.

" Направи ми усещане, че скандинавските описания на Хафгуфа са доста сходни на държанието на хранене на китове. Но изначало си помислих, че това е просто забавно съвпадане ", сподели морският археолог Джон Маккарти от университета Флиндърс в Аделаида.

" Когато започнах да уча детайлностите и да разисквам този въпрос с сътрудници, които се занимават със средновековна литература, разбрахме, че в най-древните версии на сходни легенди въобще не се разказват морски чудовища, а избран тип кит. “

" Това доста ни заинтересува. Колкото повече изследвахме този въпрос, толкоз по-интересни ставаха връзките. И морските биолози, които разговаряха с нас, откриха концепцията за извънредно вълнуваща. “

В скандинавския епос Хафгуфу се назовава най-голямото от всички морски чудовища, което може да се храни с китове, хора и даже кораби. Според моряците Хафгуфа била толкоз голяма, че от време на време кораби плували в устата й - тъй като моряците неправилно взели зъбите й за скали, издигащи се от водата.

В староскандинавския текст от 13-ти век " Огледалото на краля “ крал Хокон Хааконсон разказва няколко кита, обитаващи исландските морета, в това число доста редкия Хафгуфа, който " наподобява повече на остров, в сравнение с онлайн създание “.

Твърди се, че този великански кит е повръщал храна, с цел да притегли риба, след което е отворил необятно устата си и е поглъщал всички, които кълват стръвта.

Учените споделят, че китовете, сходно на Хафгуф, могат също да повръщат част от сдъвканата си плячка, с цел да привлекат повече риба.

Думата " хафгуфа " се превежда като " морска смрад ". За това страшилище се споделя в исландските легенди до 18 век, включвайки го в истории дружно с други чудовища като кракени и русалки.

" Открихме, че най-фантастичните истории за това морско страшилище са относително нови и датират от 17-18 век. Учените имат доста догатки, че естествени явления, като оптична заблуда или подводни вулкани, могат да станат основа за такива истории “, сподели доцентът от университета Флиндърс Ерин Себо, която е експерт по средновековна литература.

" Всъщност държанието, разказано в античните текстове, което изглеждаше необикновено, е просто държанието на китовете. Ние не го забелязахме, само че хората от Средновековието и Античността го видяха. "

За първи път нов ловджийски жанр беше видян през 2011 година След това бяха направени други наблюдения.

Учените споделят, че новите технологии, като дроновете, оказват помощ за дискретно, само че по-отблизо наблюдаване на китовете и проучване на техните привички, които не са били известни до момента.

Материалите от проучването са оповестени в списанието Marine Mammal Science.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР