В Стара Загора се наблюдава ясна тенденция за намаляване на

...
В Стара Загора се наблюдава ясна тенденция за намаляване на
Коментари Харесай

Още две станции ще следят качеството на въздуха в Стара Загора

В Стара Загора се следи ясна наклонност за понижаване на равнищата на фините прахови частици (ФПЧ10) в атмосферата и възстановяване качеството на атмосферния въздух, стана ясно по време на извършената през днешния ден кръглата маса, отдадена на качеството на атмосферния въздух.

„ През 2013 година междинна годишна централизация на ФПЧ е била 41,89 µg/m3 (микрограма/куб. м.), а през 2019 година тя е намаляла до 22,94 µg/m3, което значи, че е спаднала на половина. “, изясни пред присъстващите началникът на отдел „ Екология и гори “ в Община Стара Загора Маргарита Георгиева.

 

Тя уточни, че от 2017 година до сегашния миг не е отчитано превишение на нормите на  ФПЧ10 от автоматизираната измервателна станция „ Зеления чеп “, както като средногодишна централизация, по този начин и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са задоволително съображение да се одобри, че въздухът в Стара Загора е чист. Не е записано превишаване на равнищата и на серен диоксид от 2013 година до в този момент. От думите на Георгиева стана ясно, че още две измервателни станции ще мерят равнища на замърсяване с ФПЧ10  и ФПЧ2,5 в Стара Загора. Те ще се намират в кв. „ Железник “, ул. „ Иван Пашинов “ № 16 и на бул. „ Славянски “ №2. Станциите към този момент са сложени и се чака да влязат в употреба напълно скоро.

„ Община Стара Загора работи поредно и интензивно за възстановяване качеството на атмосферния въздух, като е сменен напълно автомобилният парк на градския превоз, всички публични здания са газифицирани “, изясни още Георгиева. Началникът на отдел „ Екология и гори “ добави, че цялата пътна мрежа се мие съвсем целогодишно, когато атмосферните условия разрешават, което значи, че най-натоварените пътни артерии се мият по над 10 пъти годишно.

 

По време на кръглата маса беше показан напредъкът по интегриран план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ по Програма LIFE. Целта му е поетапно прекосяване на семействата от отопление на дърва и/или въглища към различно екологично отопление. Очакваното понижение на излъчванията на ФПЧ10 (фини прахови частици) от целевия брой семейства е в размер на 15,6 т/г, разпределени надлежно на 1,2 т/г от осъществяването на пилотното прекосяване (общо 67 домакинства) към различни форми за отопление на семействата и още 957 семейства в главната фаза на плана или понижени с още 14,4 т/г “,даде детайлности Божана Димитрова, ст. специалист в отдел „ Екология и гори “. От думите ѝ стана ясно, че всички критерии и документи, както и уточнения към тях, са налични в електронната страница на програмата -

 

В рамките на плана е осъществено представително социологическо изследване на популацията. По време на него над 1300 поданици на регионалния град са оценили  качеството на атмосферния въздух. Общо 16,8 % от популацията в Стара Загора се отоплява на дърва и въглища, което е относително невисок %.  От направения разбор повече от половината от интервюираните желаят потреблението за отопление на дърва и въглища в градовете с проблеми с качеството на атмосферния въздух да бъде неразрешено.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР