В сряда от Районната прокуратура в София обявиха, че 23-годишен

...
В сряда от Районната прокуратура в София обявиха, че 23-годишен
Коментари Харесай

Как в щата Юта поискаха доживотен затвор за протестиращи, осквернили с червена боя сграда на правосъдието

В сряда от Районната прокуратура в София оповестиха, че 23-годишен мъж е арестуван за хвърлянето на алена багра по фасадата на Съдебната палата, написа.

Не за първи път храмът на Темида става обект на посягане. Различното този път е, че случката съответства с интензивността на другите групи протестиращи, които в последните месеци нападат независимостта на прокуратурата. Нещо повече, водачът на „ Да, България “ Христо Иванов даже театралничи при една от следващите си акции на фона на алените петна по фасадата на палатата.

Това е и повода по-късно Иванов да бъде привикан на разпит в полицията. Колко ли старания и време е коствало на проверяващите да открият хулигана с алената багра не е ясно.

Не е ясно и какъв брой е коствало почистването на фасадата на Съдебната палата, която с изключение на емблематична постройка в центъра на столицата е и монумент на културата. Факт е, че изкривената визия за народна власт и правото на митинг от дълго време не вършат усещане на обществото.

Защо обаче това е проблем? Защото може да имаш и обективни претенции, само че те се трансформират в позорни, сега, в който яйца, домати или авансово готови пакети с багра полетят против постройките на правосъдната власт, Народното събрание, държавното управление, президентството или даже против Министерството на вътрешните работи.

Настоящите ръководещи показват необичайно самообладание към сходни актове на безчинство и с това, целеустремено или несъзнателно, само вършат значими задействаните по нечия поръчка „ водачи “ на митинга.

За кого не е ясно, че Георги Б. Георгиев, откакто се оказва нереализирал се като член на ГЕРБ „ бунтовник “, небрежно се трансформира в водач на шпиц-команда на Цветан Василев? Та, нали самият водач на така наречен съдружие „ БОЕЦ “ се хвалеше със фотография с беглеца от правораздаването в Белград. Нима не е ясно кого пази така наречен „ юрист “ Николай Хаджигенов?

Съвсем обособена е тематиката, че в случай че Хаджигенов е лицето на родната адвокатура, то това приказва много тъжно за гилдията, която търпи сходни детайли в редиците си. За „ бащата на подправените вести “ Арман Бабикян и за Велислав Минеков, който е бил горделив инвеститор в пирамидата КТБ, само че другояче се прави на свободомислещ жител, няма потребност да отделяме особено внимание.

Нито за тримцата юристи от „ Правосъдие за всеки “, които се изживяват на ментори на дежурния хейт против държавното обвиняване. Та, нали в случай че имаха задоволително професионални задължения на никого от тях нямаше да остава време да тича с телефона си, с цел да демонстрира във Facebook по какъв начин тайфа лумпени атакуват и изпочупват автомобила на беззащитна жена, пътуваща с две дребни деца.

Така е в България, където беззаконието и анархията все по-настойчиво се трансформират в норма. Защото ръководещите не желаят да приложат закона с цялата му суровост, а протестиращите, множеството от които задействани от бегълци от правораздаването или от желанието непременно да реализират политическа кариера, беснеят към този момент месец и нещо по улиците на София и още няколко от по-големите градове на страната.

Как обаче се развива и до какви последствия води идентична обстановка в люлката на демокрацията – Съединените американски щати? От обява на BBC разбираме, че в щата Юта за напръскване с алена багра по постройката на локалната прокуратура е повдигнато обвиняване на няколко протестиращи за присъединяване в „ тайфа “, като ги заплашва присъда от пожизнен затвор.

За параленост – за оскверняването на Съдебната палата в София – 23-годишният К.Д. може да получи до пет години затвор, само че съдейки по печалната родна правосъдна процедура – в случай че делото се гледа от арбитър от Съюза на съдиите в България – освен, че ще бъде оневинен, само че даже и насърчен.

Ситуацията в Солт Лейк Сити обаче е изцяло действителна и до обвиняванията се стига откакто при неотдавнашните антирасистки митинги на 9 юли офисът на прокурора Сим Гил е залят с алена багра. Това не пречи на същия магистрат неотложно да повдигне обвинявания против протестиращите за присъединяване в „ незаконна улична тайфа “.

Разбира се, не е изненадващо, че демократите реагират неотложно и упрекват прокурор Гил, че обвиняванията му са несъразмерни и повлияни от това, че е нападнат неговия офис. Щатският прокурор обаче е безапелационен, че това не е митинг, а демонстрация на незаконно държание.

Струва си да се замислим – какво тъкмо е държанието на Хаджигеновци или на станалия известен със саботажа в софийското метро юрист Минчо Спасов. Любопитно е, че дружно с Минчо Спасов токът на метростанция „ Софийски университет “ стопираха Еленко Божков и Светослав Трайков.

Това не попречи обаче на президента Румен Радев да седне на една маса с обвинения Божков след 10 дни или на Светослав Трайков, който също като характерен нереализирал се някогашен деятел на ГЕРБ, през днешния ден съвсем всяка вечер може да бъде забелязан по какъв начин носи кори с яйца, с които фасадите на институциите биват осквернени.

Да, несъмнено членовете на „ уличната тайфа “ в Юта няма да получат „ доживотни присъди “, само че сигурно няма да бъдат оневинени. Този факт е задоволителен, с цел да покаже, че в народна власт като Съединени американски щати спазването на законите е преди всичко. За всички е ясно, че е немислимо държание по отношение на служители на реда като това, което тук показват не дребна част от родните „ задействани “ протестъри.

И въпреки пропагандата и в Щатите в последните години да ерозира в огромна степен доверието във федералните институции или в правоприлагащите органи, то у нас обстановката в действителност е пагубна.

Защото би трябвало да е ясно, че този, който през днешния ден петни фасадата на обществени здания, крещи и наскърбява служители на реда, в случай че получи и най-малката позиция в държавната власт, ще я употребява само в своя полза и против елементарните жители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР