В сряда израелските военни съобщиха, че са разкрили голям команден

...
В сряда израелските военни съобщиха, че са разкрили голям команден
Коментари Харесай

Израел разкри голям команден център на „Хамас“ в Газа, докато преговорите за прекратяване на огъня набират скорост

В сряда израелските военни оповестиха, че са разкрили огромен команден център на „ Хамас “ в сърцето на Газа , нанасяйки сериозен удар на ислямската войнствена формация в миг, когато натискът върху Израел да понижи опустошителната си военна атака в крайбрежния анклав нараства, предава „ Асошиейтед прес “.

Армията съобщи, че е разкрила центъра на голяма подземна мрежа , употребена от „ Хамас “ за напредване на оръжия, бойци и доставки в цялата линия Газа . Израел съобщи, че унищожаването на тунелите е съществена цел на офанзивата.

Съобщението бе направено в миг, когато основният водач на „ Хамас “ дойде в Египет за договаряния, целящи да се реализира краткотрайно преустановяване на огъня и нова договорка за замяна на израелски заложници против палестинци, затворени от Израел.

Израелските водачи дадоха обещание да продължат двумесечната атака , стартирана в отговор на кървавата трансгранична офанзива на „ Хамас “ през октомври, при която починаха към 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници.

Офанзивата опустоши огромна част от северната част на Газа , умъртви близо 20 000 палестинци и прогони от домовете им към 1,9 млн. души – близо 85 % от популацията. Широко публикуваните опустошения и огромният брой жертви измежду цивилното население провокираха от ден на ден интернационалните апели за преустановяване на огъня. в последно време бойците на „ Хамас “ оказват твърда опозиция на израелските сухопътни войски и наподобява, че силите им остават значително непокътнати в южната част на Газа. Освен това тя продължава да изстрелва ракети към Израел всеки ден.

Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, не престават да поддържат правото на Израел да се пази, като в същото време упорстват за повече старания за отбрана на цивилното население в Газа . В сряда обаче държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинке н прикани Израел да ограничи интервенцията си, като употребява един от най-твърдите американски изрази до момента. Блинкен съобщи:

„ Ясно е, че спорът ще премине и би трябвало да премине към фаза с по-ниска активност . “

Той посочи, че Съединени американски щати желаят да видят по-целенасочени интервенции с по-малк о старания , съсредоточени върху съответни цели, като да вземем за пример водачите на „ Хамас “ и мрежата от тунели на групировката. Той акцентира:

„ Когато това се случи, мисля, че ще видите и доста понижаване на вредите, нанесени на цивилното население . “

Коментарите му бяха по-остри от изказванията на министъра на защитата Лойд Остин, който по време на визитата си в Израел тази седмица съобщи, че Съединени американски щати няма да диктуват никакви периоди на своя съдружник.

Тунелната мрежа

Израелските военни ескортираха израелски кореспонденти на площад „ Палестина “ в сърцето на град Газа, с цел да покажат това, което дефинираха като център на тунелната мрежа на „ Хамас “ . Военните командири се похвалиха, че са разкрили офиси, тунели и асансьори, употребявани от висшите ръководители на „ Хамас “. Военните разпространиха видеозаписи на подземни офиси и обявиха, че са разкрили инвалидна количка, принадлежаща на военния пълководец на „ Хамас “ в сянка Мохамед Дейф , който не е виждан обществено от години.

Главният представител на армията, контраадмирал Даниел Хагари , съобщи, че армията е разкрила голям под земята комплекс. Той разяснява:

„ Всички те са употребявали тази инфраструктура рутинно, по време на изключителни обстановки, а също и при започване на войната на 7 октомври . “

Освен това изясни, че тунелите се простират из цяла Газа и в огромни лечебни заведения . Твърденията не могат да бъдат тествани по самостоятелен метод.

Хагари също по този начин уточни, че Израел приключва интервенциите си в северната част на Газа, в това число в град Газа, където от седмици се бори с бойците на „ Хамас “. Той съобщи, че армията е навлязла в последната останала цитадела на „ Хамас “ квартал Туфа в град Газа . Но армията също по този начин призна, че е направила забележителна неточност. Разследването на неправилното застрелване от нейни бойци на трима израелци, държани като заложници в Газа, откри, че пет дни преди стрелбата военно куче за търсене с телесна камера е снимало аудиозапис, в който те викат за помощ на иврит . Хагари посочи, че записът е бил прегледан, едвам откакто заложниците са били убити, до момента в който са се опитвали да се показват на израелските сили. Инцидентът провокира неспокойствие в Израел и оказа напън върху държавното управление да реализира ново съглашение с „ Хамас “. Началникът на военните сили съобщи, че стрелбата е била в прорез с разпоредбите за водене на бойни дейности .

В момента израелската военна акция е съсредоточена най-вече в южната част на Газа, където съгласно нея се крият водачите на „ Хамас “. Във видеообръщение израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сподели:

„ Ще продължим войната до дъно. Тя ще продължи до унищожаването на „ Хамас “, до успеха. Който си мисли, че ще спрем, е откъснат от действителността. “

Преговорите за преустановяване на огъня набират скорост

Докато Нетаняху се заричаше да продължи войната , се появиха нови признаци за прогрес в договарянията за преустановяване на огъня . Най-високопоставеният водач на „ Хамас “, Исмаил Хания, отпътува за Кайро за диалози по войната, част от дейната дипломатическа активност. През последните дни високопоставени израелски, американски и катарски представители също организираха договаряния за преустановяване на огъня .

„ Това са доста съществени полемики и договаряния и се надяваме те да доведат до нещо “ , съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби на борда на Air Force One, до момента в който пътуваше с президента Джо Байдън до Уисконсин.

Байдън обаче уточни, че договорката към момента е надалеч. Той призна:

„ На този стадий няма упования, само че ние настояваме. “

Запитан за възходящия брой на жертвите в Газа , Байдън сподели: „ Това е трагично. “

„ Хамас “ твърди, че няма да бъдат освобождавани повече заложници , до момента в който не завърши войната . Групировката упорства за освобождението на огромен брой палестински пандизчии , в това число високопоставени бойци, наказани за смъртоносни набези, за останалите пленници .

Осама Хамдан, почитан чиновник на „ Хамас “ в Бейрут, съобщи, че напъните сега са ориентирани към това „ по какъв начин да се спре тази експанзия, още повече че нашият зложелател към този момент знае, че не може да реализира нито една от задачите си “ .

Досега Израел е отхвърлял настояванията на „ Хамас “ за всеобщо освобождение на пандизчии . Но в предишното е имало несполучливи замени на пленени израелци и държавното управление е подложено на мощен публичен напън да върне заложниците безвредно вкъщи.

Египет , дружно с Катар и Съединени американски щати , оказа помощ за посредничеството при едноседмичното преустановяване на огъня през ноември, при което „ Хамас “ освободи над 100 заложници в подмяна на освобождението от Израел на 240 палестински пандизчии. „ Хамас “ и други бойци към момента държат към 129 пленници, въпреки че се счита, че към 20 са починали в плен .

Членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации договарят по спонсорирана от арабските страни резолюция за прекъсване на сраженията по някакъв метод, с цел да се даде опция за увеличение на обезверено нужните доставки на филантропична помощ за Газа. Гласуването на резолюцията, планувано първо за понеделник, беше отсрочено още веднъж в сряда с вярата Съединени американски щати да я поддържат или да разрешат тя да бъде призната, откакто постановиха несъгласие на по-ранен апел за преустановяване на огъня.

Хуманитарна рецесия

В сряда мобилните телефони и интернет услугите още веднъж бяха прекратени в цяла Газа. Прекъсването може да усложни напъните за връзка с водачите на „ Хамас “ на територията, които се укриха след 7 октомври.

Войната докара до филантропична рецесия в Газа . Десетки хиляди хора са натъпкани в приюти и палаткови лагери в изискванията на дефицит на храна, медикаменти и други съществени артикули. Министърът на външните работи на Израел отпътува за Кипър, с цел да разиска опцията за основаване на морски кулоар, който би разрешил доставката на огромни количества филантропична помощ за Газа.

Според Мунир ал-Бурш , почитан чиновник на Министерството на здравеопазването, минимум 46 души са починали, а над 100 са били ранени рано в сряда, откакто Израел е бомбардирал градския бежански лагер Джабалия покрай град Газа.

Най-малко петима души са починали, а десетки са ранени при различен удар, който е засегнал три жилищни здания и джамия в южния град Рафах в Газа в сряда, оповестиха от здравната работа.

Във вторник Министерството на здравеопазването в ръководената от „ Хамас “ Ивица Газа заяви, че броят на починалите от началото на войната е повишен до над 19 600 души . Министерството не прави разлика сред смъртните случаи на цивилни жители и на бойци .

Израелските военни настояват, че 134 техни бойци са били убити в сухопътната атака в Газа. Израел твърди, че е умъртвил към 7000 бойци, без да дава доказателства. Израел упреква „ Хамас “ за гибелта на цивилни жители в Газа , като твърди, че „ Хамас “ ги употребява като жив щит, когато води боеве в жилищни региони.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР