В сряда Федералният резерв на САЩ реши да запази лихвения

...
В сряда Федералният резерв на САЩ реши да запази лихвения
Коментари Харесай

Лихвеният процент в САЩ остава непроменен – засега

В сряда Федералният запас на Съединени американски щати реши да резервира лихвения % на актуалното си равнище след 10 поредни месеца на покачвания.

В последните си стопански прогнози обаче централната банка уточни, че разноските по заемите евентуално ще се усилят с към 0.5% до края на тази година. Това решение идва в отговор на ненадейно мощната стопанска система и по-бавния спад на инфлацията.

Федералният комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC), отговарящ за определянето на лихвените проценти, съобщи в единомислещо политическо изказване в края на двудневното си съвещание, че запазването на целевия лихвен диапазон без смяна им разрешава да оценят спомагателната информация и нейното влияние върху паричната политика.

Те също по този начин загатнаха, че при всяко бъдещо нарастване на лихвените проценти ще се регистрират кумулативното стягане на паричната политика, времето, с което паричната политика въздейства върху стопанската система и инфлацията, както и икономическото и финансовото развиване.

Актуализираните прогнози за лихвените проценти, в които е възприета по-ястребова позиция, разкриват, че медианните упования на основателите на политиката са лихвеният % да се увеличи от настоящия диапазон 5.00%-5.25% до диапазон 5.50%-5.75% до края на годината. Половината от 18-те чиновници на Федералния запас плануват това ниво, а трима чиновници даже чакат главният лихвен % да надвиши 6%.

Двама чиновници плануват, че лихвените проценти ще останат непроменени, а четирима считат, че е евентуално нарастване с четвърт процентен пункт. За 2024 година чиновниците на Федералния запас плануват понижаване на лихвените проценти със 100 базисни точки, което ще съвпадне със забележителен спад на инфлацията.

Взети дружно, тези прогнози за лихвените проценти и икономическите вероятности евентуално ще подбуден вложителите да чакат обновяване на повишението на лихвените проценти с четвърт процентен пункт, считано от идващото съвещание на политиките през юли.

Медианната прогноза на чиновниците на Федералния запас за икономическия напредък през 2023 година набъбна повече от два пъти до 1% от предходните 0.4%, планувани през март. Освен това в този момент те чакат нивото на безработица да се увеличи единствено до 4.1% до края на годината спрямо предходната прогноза от 4.5% през март. През май нивото на безработица възлизаше на 3.7%.

Поради по-силната от предстоящото стопанска система се планува инфлацията да понижава с по-бавни темпове. Очаква се главният ценови показател на разноските за персонално ползване да спадне от сегашните 4.7% до 3.9% до края на годината по отношение на плануваните през март 3.6%.

Председателят на ФЕД Джером Пауъл ще даде конференция в 21:30 ч. българско време, с цел да даде спомагателна информация за резултатите от срещата.

Определяният от централната банка главен лихвен %, който въздейства върху разноските по заеми за семействата и предприятията в цялата стопанска система, се увеличи с общо 5 процентни пункта от началото на цикъла на стягане през март 2022 година По този метод той доближи най-високото си ниво, следено последно директно преди рецесията от 2007-2009 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР