В сряда – 25 октомври, правителството на Николай Денков реши

...
В сряда – 25 октомври, правителството на Николай Денков реши
Коментари Харесай

Кабинетът ,,Денков“ с голямо решение за АЕЦ Козлодуй: 6 милиарда и краен срок 2036г.

В сряда – 25 октомври, държавното управление на Николай Денков реши да стартира строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй ” и даде 500 млн. лева Според премиера може да е подготвен до 2033 година Паралелно стартира и подготовката за VIII блок, стартирането му би трябвало да е до 2036-а.
Според неофициална, само че доказана от няколко източника информация, до март следващата година би трябвало да е готово инженеринговото изследване за VII блок. След това лицензирането ще отнеме 4-5 години, тъй като това е първият американски реактор АP 1000, който ще работи в Европейски Съюз. Още 4-5 година ще продължи строителството му. Ако няма обжалвания и други спънки, е допустимо да е подготвен до 2033-а, предава Tribune.
Изготвен е към този момент междуправителственият контракт сред България и Съединени американски щати за съдействие в нуклеарната енергетика. Европейска комисия обаче имала бележки по него, когато те бъдат отразени, ще се подпише. Така се появява и опция за кредитиране от експортната организация на Съединени американски щати, тъй като към момента не е избран механизмът за финансиране на новия реактор.
Министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че сумата е сред 12,5 и 15 милиарда евро за двата реактора, което прави най-малко 6 милиарда за един. Други енергийни специалисти обаче разясняват, че може да е 30 милиарда $, тъй като в Съединени американски щати толкоз била цената им. Но там строителството е траяло 30 година, което е довело до оскъпяването.
Зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски разяснява, че ще има търгове за построяването на блока.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР