В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в

...
В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в
Коментари Харесай

Радев посочи най-големите проблеми за България

В средносрочен проект най-големият проблем за България е инфлацията, в дълготраен - демографията. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на форума „ The World Ahead 2023 ”. Той означи, че българите имат най-ниски персонални запаси в Европейския съюз. Разликата сред брутния вътрешен артикул на глава от популацията сред София и последната община е четири пъти и половина, уточни Радев, представен от Българска телеграфна агенция. " Това не е добре за една развита европейска страна, каквото България претендира че е ", добави президентът.

Българската стопанска система е част от европейското и световно икономическо пространство, където текат динамични процеси – стопански и политически, изясни Радев и добави, че това пространство е било разтърсено от рецесии. 2022 година, с изключение на година на войната, е и година на галопиращата инфлация, а тя води до изостряне на общественото разслоение, което от своя страна води до политически рецесии, изясни президентът и добави, че тези рецесии въздействат и на стопанската система. 
-->
Най-вероятно няма да се върнем към демократичния пазарен модел от преди рецесията 2008 – 2010 година и от преди пандемията. Повече от 750 милиарда се вложиха за възобновяване на стопанските системи посредством проектите за възобновяване и резистентност, означи Радев.

Според президента огромният въпрос е докога и по какъв начин ще оказват помощ страната и европейските институции. Очевидно е, че има потребност от държавна интервенция, когато има огромна динамичност и рецесии, сподели Радев и добави, че ще бъде проблем преходът назад към пазарна стопанска система. „ Той евентуално няма да се случи в целокупност, ще има някакъв разбъркан модел – държавна интервенция и пазарна стопанска система “, разяснява президентът. 

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция, каза още президентът. От вземането на политическо решение рано тази заран до излитането на двата самолета „ Спартан “ минаха четири часа и половина, сподели Радев. По думите му това значи да имаш готови екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински експерти. 

Тези хора да имат съоръжение – модерно, поддържано, съвременно. Иска се да има транспортни средства, съвременни самолети, с които това да бъде осъществено и доста скъпото – да имаме готови летци и екипажи. Да има добре построена функционираща йерархична система на държавната администрация, изясни президентът. Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него мощна стопанска система ни е нужна освен, с цел да живеем добре през днешния ден и на следващия ден, само че с цел да може в сходни „ моменти на голямо злощастие, рецесия и злополучие да можем да си оказваме помощ един на различен “. 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава стопанска система с огромен капацитет. Страната ни отреагира първа и по доста ефикасен метод, сподели президентът и означи, че двата самолета „ Спартан “ към този момент са се върнали в България и се приготвят да излетят още веднъж с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, сподели още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР